29.05.2023
Veaceslav Platon ar putea aparea pe lista UE de sanctionare a persoanelor care vor sa destabilizeze Republica Moldova

Uniunea Europeana s-ar pregati sa-l sanctioneze pe omul de afaceri, Veaceslav Platon, alaturi de Marina Tauber,  Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea Republicii Moldova. Ministrul de Interne, Ana Revenco, sustine ca s-ar lucra pe pachetul de acte, inclusiv. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: „Lista creste, de obicei, si se extinde. Accesul limitat la resurse financiare, bunurile imobile, le restrange capacitatea de a actiona, de a intra in parteneriate, limiteaza puterea. Latul se strange. Sanctiunile vor actiona in timp”.

Ilan Sor, Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc si Marina Tauber, dar si omul de afaceri rus Igor Ceaika, cunoscut pentru legaturile sale cu fostul presedinte Igor Dodon, se regasesc in lista persoanelor ce urmeaza a fi sancrionate de UE. Acestia ar putea avea restrictii de calatorie in tarile Uniunii Europene si ar putea ramane fara bunurilor pe care le-ar avea pe teritoriul Uniunii Europene. Daca Sor, Plahotniuc si Ceaika au mai fost sanctionati de Statele Unite si Marea Britanie, va fi prima data cand Tauber si Cavcaliuc vor aparea in lista neagra. 
Marina Tauber este cercetata penal intr-un dosar privind finantarea ilegala a formatiunii Sor. In prezent aceasta se afla in arest la domiciliu. Totodata, Tauber a fost in fruntea mai multor proteste antiguvernamentale organizate incepand cu anul 2022.

Ilan Sor, recent lipsit de mandatul de deputat, a fost condamnat luna trecuta la 15 ani de inchisoare de Curtea de Apel, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani. Sor neaga acuzatiile.

Si Vladimir Plahotiuc ar urma sa fie sanctionat de UE. Potrivit autoritatilor, fostul lider PD s-ar ascunde in Cipru. Ca si Sor, Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului.

Gheorghe Cavcaliuc, fost sef interimar al Inspectoratului General al Politiei, a fugit din Moldova in 2021 si se presupune ca s-ar afla la Londra. Si fostul politist, devenit politician si si lider de partid, a participat, alaturi de Ilan Sor, la organizarea protestelor la Chisinau, in octombrie 2022, se arata in document.

Iar Igor Ceaika este singurul cetatean strain  de pe lista UE. In propunerea de sanctionare se spune ca el a jucat un rol in planul Rusiei de a aduce tara sub controlul Kremlinului. Deocamdata nimeni din cei vizati nu a venit cu o reactie. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie