25.04.2023
Valeriu Pasa sustine ca exista riscul ca duminica sa nu fie atins pragul de validare a alegerilor din UTA Gagauzia. Ce spune expertul, dar si fostul vicepremier pentru Reintegrare despre cei opt candidati

Expertul politic, Valeriu Pasa, sustine ca exista riscul ca alegerile din aceasta duminica din UTA Gagauzia nu vor avea loc, asta pentru ca exista posibilitatea sa nu fie atins pragul de validare a acestor alegeri, odata ce nu exista niciun lider detasat. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski este covins ca viitorul bascan din nu va fi ales din primul tur al alegerilor. Mai mult decat atat, acesta spune ca chiar daca sunt trei candidati care investesc cei mai multi bani in aceasta campanie electorala, Evghenia Gutul, candidata partidului SOR, Grigorii Uzun, ce are sustinerea fruntasilor PSRM si Victor Petrov, cunoscut pentru legaturile sale stranse cu Rusia si sustinut in aceasta campanie electorala de deputatul socialist Vasile Bolea, rezultatul alegerilor este unul imprevizibil. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Eu nu cred ca Grigorii Uzun este mult mai departe de Gutul. Dincolo de faptul ca el mai are anumita experinta politica si probabil o sa aiba o minima inchipuire despre ce face, dar dumnealui la fel nu este un politician independent. El face politica pe banii tatalui sau, care este un om de afacere in Federatia Rusa. La fel ar putea sa fie atras in tot felul de planuri de destabilizare care vin dispre Rusia. Mai este si un alt candidat, Petrov, care in general este conectat la cercurile de crima organizata din Republica Moldova care sunt puternic integrate cu cele din Federatia Rusa. Toti cei trei au cele mai active campanii, cele mai scumpe, am impresia ca diferite cercuri din Federatia Rusa concureaza intre ele, avand siguranta ca oricum cineva de a lor vor castiga”, explica expertul politic, Valeriu Pasa.

Totodata, si fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, considera ca desi cei trei candidati cheltuie cei mai multi bani in campania electorala si sunt sustinuti de mai multe forte politice din interiorul tarii, dar si exterior, rezultatul alegerilor este unul imprevizibil. 

„Eu cred ca ceilalti cinci candidati sunt mult mai cunoscuti in regiunea gagauza si au o experinta foarte mare, atat la nivel central, cat si la nivel de autonomie, doar ca da, intradevar, ei nu au atatea surse financiare si campania lor electorala nu este atat de activa. Chiar daca primii trei candidati cheltuie cei mai multi bani, rezultatul este unul imprevizibil. Eu nu as punea mana in foc ca acesti trei candidati obligatoriu si neaparat vor castiga”, a declarat Kulminski.

Pe 30 aprilie vor avea loc alegerile pentru functia de bascan al UTA Gagauzia. Potrivit Consiliului Electoral Central de la Comrat, batalia se va da intre opt pretendenti, doi dintre care sunt sustinuti de forte politice de la Chisinau, PSRM si partidul SOR, iar unul de actualul guvernator, Irina Vlah. 

Printre primii candidati inregistrati in cursa electorala pentru alegerile din Autonomia Gagauza a fost Nicolai Dudoglo, fost primar al orasului Comrat din 2004 pana in 2014. Dudoglo, care a mai candidat de trei pentru aceasta functie, isi face campanie, avand o retorica pro-rusa si antiguvernare. Si fostul bascan al regiunii, Mihail Formuzal, care acum 7 ani s-a retras din politica, la fel, s-a inregistrat in cursa. Cunoscut in trecut pentru pozitia sa antiromaneasca, intre timp se pare ca Formuzal si-a schimbat  retorica.

In cursa pentru functia de bascan s-a lansat si Dmitrii Croitor, ambasadorul Republicii Moldova in Turcia. Croitor este sustinut in aceasta campanie de actualul bascan, Irina Vlah, care nu mai poate candida, avand deja doua mandate consecutive. El a mai fost guvernator al Autonomiei Gagauze in perioada 1999-2002, insa si-a depus mandatul inainte de termen. 

Grigorii Uzun este un alt doritor de a deveni bascan. El a fost deputat in cadrul Adunarii Populare, dar si in Parlament si ar avea afaceri in Rusia, potrivit Rise Moldova. Desi este membru al Consiliului Republican al Socialistilor, el se declara candidat independent. Are insa sustinerea fruntasilor PSRM. Candidat independent se declara si actulul deputat din Adunarea Populara a autonomiei, Victor Petrov, cunoscut pentru legaturile sale stranse cu Rusia. Petrov, este sustinut in aceasta campanie electorala de deputatul socialist Vasile Bolea, desi PSRM il sprijina pe Uzun. Acum mai bine de doi ani o analiza realizata de WatchDog.MD, arata implicarea lui Petrov alaturi interlopi precum Grigore Caramalac,  in campania electorala pentru sustinerea lui Igor Dodon. 

Un alt candidat independent pentru functia de bascan este Serghei Cernev, fost  deputat in Adunarea Populara. Ultimii doi cadidati inregistrati in cursa electorala au fost: Serghei Cimpoies, care este deputat in Adunarea Populara si care si-a mai incercat norocul la scrutinul din 2019 si Evghenia Gutul, candidata partidului SOR, despre care se spune ca nu a participat pana acum in viata politica a regiunii autonome. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie