05.06.2020
Va vota sau nu Partidul Democrat legea cu privire la ONG-uri. Ce spune Dumitru Diacov

Partidul Democrat este ferm convins ca va vota legea cu privire la ONG-uri, indiferent de parerea celor din PSRM. Dumitru Diacov sustine ca PD va insista ca aceasta lege sa fie votata. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Ramane in vigoare declaratia dumneavoastra ca PD va vota aceasta lege?"

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Desigur ca da... . Noi am spus chiar atunci ca am insistat la Biroul Permanent ca aceasta lege sa fie introdusa in ordinea de zi. Noi am insistat ca aceasta lege sa fie votata in formula care ea a fost discutata in prima lectura.

Eu am auzit ca socialistii au inaintat un singur amendament. PAS si DA cateva amendamente, restul amendamentelor vin de la societatea civila. Noi suntem obligati sa ascultam si parerea lor, fiindca nu toate organizatiile se bucura de acces la finantarea internationala si noi stim ca si intre aceste organizatii exista o mare concurenta si exista divergente.

Parlamentul este obligat sa traga cu urechea si la unii si la altii ca sa ia o decizie care e de dorit sa impace toata lumea. "

Despre faptul ca cei din Partidul Socialistilor sustin ca, votand aceasta lege, Partidul Democrat va incalca acordul aliantei, Dumitru Diacov sustine ca se fac speculatii.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PD: "Noi de o saptamana vorbim despre acest proiect de lege, eu cred ca 99 % din populatie nu intelege si nu ii intereseaza acest proi. Sunt 2-3 sute de persoane in Chisinau care au interesul acesta. Eu sunt convins ca legea va fi votata.

Eu stiu precis ca unele amendamente, sau unele schimbari usoare in text vor fi acceptate de catre partenerii nostri externi. In rest, noi nu acceptam niciun fel de lectii de la nimeni, nici chiar de la socialisti.

Noi vom insista ca sa votam aceasta lege."

In martie 2016, Ministerul Justitiei a inceput elaborarea noii Legi cu privire la organizatiile necomerciale.

Acest proiect a fost parte a Planului National de Actiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justitiei, din care au facut parte si reprezentanti ai societatii civile.

Proiect transpune cele mai bune practici si standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de catre Comisia de la Venetia si OSCE/ODIHR. Proiectul limiteaza posibilitatile autoritatilor de a exercita presiuni asupra organizatiilor necomerciale si exclude limitarile nejustificate pentru fondarea organizatilor necomerciale de catre anumite categorii de persoane.

De asemenea, proiectul simplifica inregistrarea organizatiilor necomerciale si structura rigida de organizare interna a organizatiilor necomerciale impusa de legislatia actuala. Proiectul nu impune reinregistrarea organizatiilor necomerciale si nu limiteaza finantarea externa a acestora.

In ceea ce priveste activitatea politica, acesta instituie interdictia absoluta pentru organizatiile necomerciale de a sustine candidatii in alegeri si instituie limite clare privind relatiile dintre organizatiile necomerciale si partidele politice.

Proiectul, de asemenea, instituie legislatia cadru privind finantarea sau sustinerea de catre stat a organizatiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de catre legislatia actuala. Proiectul a fost supus repetat consultarilor publice de catre Ministerul Justitiei si a fost imbunatatit in urma acestora.

Proiectul a fost votat de Parlament in prima lectura la 3 mai 2018.

Intre timp, proiectul de lege a adunat toate avizele necesare, inclusiv avizul CNA si cele ale comisiilor de specialitate vizate. Desi adoptarea proiectului in lectura finala urma sa fie o actiune fireasca, Parlamentul tergiverseaza adoptarea proiectului in lectura finala.

Articole din aceeasi categorie