27.06.2022
Va reusi Republica Moldova pana la sfarsitul anului sa realizeze toate conditiile impuse de UE, dupa obtinerea statutului de tara candidat? Igor Munteanu, la emisiunea In PROfunzime: " Trebuie de depus foarte multa munca"

Expertul in Politici Publice, Igor Munteanu, sustine ca Republica Moldova pentru a reusi realizarea tuturor conditiilor impuse de UE, dupa obtinerea statutului de tara candidat, trebuie sa depuna foarte multa munca si sa realizeze un sir de reforme care sa asigure independenta, integritatea, eficienta si reponsabilitatea statului. Acesta a mai adaugat ca tara noastra trebuie sa trateze toate carentele si toate observatiile foarte grave care au fost in ultimile opinii adresate la Comisia de la Venetia. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.Expertul in Politici Publice, Igor Munteanu, sustine ca Republica Moldova pentru a reusi realizarea tuturor conditiilor impuse de UE, dupa obtinerea statutului de tara candidat, trebuie sa depuna foarte multa munca si sa realizeze un sir de reforme care sa asigure independenta, integritatea, eficienta si reponsabilitatea statului. Acesta a mai adaugat ca tara noastra trebuie sa trateze toate carentele si toate observatiile foarte grave care au fost in ultimile opinii adresate la Comisia de la Venetia. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Igor MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI PUBLICE: "Stim ca va fi in decembrie deja un prim raport de evaluare, asta inainte de a incepe negocierile propriu-zise pe capitolele tehnice. Stim totodata care sunt pretentiile de baza in raport cu Republica Moldova, ele nu sunt imposibile de intrunit, dar este de depus foarte multa munca si daca ar fi sa trecem in revista cele 9 conditii de baza. Pentru fiecare cele doua tari au meniri oarecum diferite. Ar trebui sa incepem cu faptul ca Republicii Moldova i se cere sa incheie reforma justitiei care sa asigure independenta, integritatea si eficienta si reponsabilitatea sistemului ceea ce inseamna ca trebuie sa completeze locurile vacante cu Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie sa trateze toate carentele si toate observatiile foarte grave care au fost in ultimile opinii adresate la Comisia de la Venetia. As mentiona aici, Legea cu privire la procuratura. Aduc aminte, ca in septembrie - august s-au adoptat niste amendamente la legea procuraturii in temeiul carora au fost facute modificari la Consiliul Superior al Procurorilor si evident au fost scos din acest consiliu procurorul general. Deci acest lucru a fost intens criticat." 

Totodata, expertul a mai adaugat ca Republica Moldova  trebuie sa lupte cu coruptia si crima organizata, care se refera la anumite grupuri economice care preiau influenta, creaza monopoluri pe economii si in acest fel reduc competivitatea economiei nationale.

Igor MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI PUBLICE: "De asemenea este nevoie de combatut coruptia, pentru ca este foarte important. La toate nivelele este important de pus angajamente. Totodata, trebuie de a descuraja si elimina crima organizata, asta se refera la felul in care anumite grupuri economice preiau influenta, creaza monopoluri pe economii si in acest fel reduc competivitatea economiei nationale. Este vorba de a creste capacitatea de a realiza reformele in serviciile publice de calitate, finalizarea reformei finantelor publice, consolidarea implicarii societatii civile pentru ca sigur ar trebui sa lucreze cu toata societatea civila, nu doar cu anumite segmente care sunt mai loiale partidului de guvernare."

Ulterior, intrebat despre problema transnistreana, Igor Munteanu, a spus ca cea mai mare problema in prezent nu este Transnistria, ci capacitatea modesta administrativa a statului.

Igor MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI PUBLICE: "Aici eu am un punct de vedere, asa mai diferit probabil de al dumneavoastra. Eu cred ca cea mai mare problema in prezent nu este Transnistria ci mai degraba capacitatea modesta administrativa a statului. Pentru ca noi avem obligatii foarte mari care trebuie sa le administram si le administreaza, nu inaltii comisari sau functionari europeni care sunt date asa la anumite ministere, dar le administreaza ministerele, agentiile din sistemul nostru administrativ. Daca capacitatea este extrem de proasta. Niciodata obligatiile pe care le asumam prin acordul de asociere sau obligatiile de membru nu vor fi indeplinite si noi nu vom fi niciodata parte a europei."

Articole din aceeasi categorie