07.03.2022
Va putea sau nu Republica Moldova sa renunte la regiunea transnistreana. Maia Sandu: "Cetatenii nostri de acolo isi doresc sa aiba si ei parte de democratie adevarata"

Intrebata despre faptul ca Tiraspolul a cerut recunoasterea independentei Transnistriei, dupa ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE, Maia Sandu a spus ca aceasta soliciare a fost transmisa de multe ori. Totusi, sefa statului a tinut sa mentioneze ca regiunea transnistreana beneficiaza de acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana, ceea ce permite exportul produselor din Transnistria pe pietele europene. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Asemenea declaratii le-am vazut din timp in timp. Nu este o noutate. Nu este un lucru serios si trebuie sa ii intrebam mai intai de ce nu renunta la acordul de liber schimb cu UE daca nu le place viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca beneficiaza de acest regim de liber schimb cu Uniunea Europeana si multe din exporturile de la intreprinderile din regiunea transnistreana merg pe pietele europene si colaborarea cu UE este mai serioasa decat cu Federatia Rusa. Cred ca lor tot le-ar conveni sa ajunga intr-o zi sa traiasca intr-o tara europeana."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Poate fi luata in calcul o varianta in care Republica Moldovva, ma refer la partea dreapta, sa renunte la Transnistria?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Noi avem de rezolvat acest conflict. Avem aceasta problema. Nu vad cum problema transnistreana ar putea sa ne opreasca din acest proces. Noi nu putem sa aderam si nu cred ca o sa aderam maine sau poimaine. E important ca am facut acest pas. Avem de rezolvat mai multe probleme pe parcurs si sunt sigura ca o sa gasim o solutie si pentru aceasta problema."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Adica Republica Moldova intra in UE cu Transnistria?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Asta este ideea, pentru ca cetatenii nostri de acolo isi doresc sa aiba si ei parte de democratie adevarata. Sa le fie respectate drepturile, sa traiasca intr-o tara prospera. Daca tot discutam despre asta intr-un asemenea context si daca tot am ajuns sa depunem cererea de aderarea la Uniunea Europeana in contextul razboiului din Ucraina, vreau sa ne amintim ca aceasta coimunitate a tarilor europene a fost creata dupa Al Doilea Razboi Mondial pentru ca sa nu se mai intample razboaie pe continetul european."

Saptamana trecuta, Tiraspolul a cerut recunoasterea independentei regiunii transnistrene dupa ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Reprezentantii asa-numitului minister de externe din stanga Nistrului au facut o declaratie in acest sens si au invitat autoritatile de la Chisinaul la discutii. Tiraspolul a anuntat atunci ca s-a adresat cu un demers si catre ONU, OSCE, dar si alte organizatii internationale. 

Tot saptamana trecuta, Maia Sandu, Igor Grosu si Natalia Gavrilita au semnat cererea de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana. Sefa statului a declarat ca decizia a fost luata in contextul crizei de securitate din regiune, iar odata cu semnarea acestui document Moldova alege sa fie parte a lumii libere.

Articole din aceeasi categorie