28.03.2022
Unde isi ascund oligarhii rusi „banii negri”. Pe urmele unui trilion de dolari plimbati prin conturi offshore si firme fantoma

Timp de zeci de ani, oligarhii rusi au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantoma si conturi offshore, pentru a le pierde urma. In urma sanctiunilor impuse Rusiei pentru invazia in Ucraina, tari din toata lumea incearca sa gaseasca acesti bani si sa-i confiste, relateaza BBC.

Centrul de studii Atlantic Council spune ca rusii au ascuns in strainatate aproximativ 1 trilion de dolari „negri”, facuti pe cai indoielnice.

Raportul sau din 2020 estimeaza ca un sfert din aceasta suma este controlata de presedintele rus Vladimir Putin si de apropiatii sai, rusii bogati cunoscuti drept „oligarhi”.

„Acesti bani pot fi exploatati si directionati de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mita, manipulare politica, dezinformare si multe alte scopuri abjecte”, se arata in raport.

Un alt think-tank american, National Endowment for Democracy, spune ca Putin i-a incurajat pe apropiatii sai „sa fure de la bugetul de stat, sa stoarca bani de la intreprinderile private si chiar sa orchestreze confiscarea directa a intreprinderilor profitabile”.

Se spune ca in acest fel, oligarhii si-au facut averi personale care ajung la zeci de miliarde de dolari.

Liderii opozitiei ruse Boris Nemtov si Vladimir Milov au sustinut ca, intre 2004 si 2007, 60 de miliarde de dolari au fost transferati din fondurile gigantului petrolier Gazprom catre prietenii lui Putin.

Pandora Papers, documentele publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie, noteaza ca oamenii apropiati lui Putin au devenit foarte bogati si ca l-ar putea ajuta pe presedintele rus sa-si gestioneze propria avere.

De-a lungul timpuli, o mare parte din acesti bani a ajuns in Cipru - datorita taxelor favorabile. Pentru multi, insula a devenit cunoscuta sub numele de „Moscova de la Mediterana”.

Potrivit Atlantic Council, 36 de miliarde de dolari din banii rusilor au mers acolo doar in 2013. O mare parte din suma a ajuns in Cipru prin intermediul unor companii-fantoma, care sunt folosite pentru a ascunde adevaratii proprietari.

In 2013, Fondul Monetar International a convins Ciprul sa inchida zeci de mii de conturi bancare detinute de companii fictive.

Teritoriile britanice ca Insulele Virgine Britanice si Insulele Cayman, sunt, de asemenea, destinatii preferate. Un raport al Global Witness a aratat ca, in 2018, oligarhii rusi aveau aproximativ 45,5 miliarde de dolari in aceste paradisuri fiscale.

O parte din acesti bani ajung si in capitale financiare precum New York si Londra, unde pot fi investiti si pot aduce profit.

Organizatia anticoruptie Transparency International sustine ca proprietati din Marea Britanie in valoare de cel putin 2 miliarde de dolari sunt detinute de rusi acuzati de infractiuni financiare sau care au legaturi cu Kremlinul.

Amploarea spalarii banilor rusesti a fost expusa intr-un raport din 2014 al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate si a Coruptiei. Intre 2011 si 2014, 19 banci rusesti au spalat 20,8 miliarde de dolari catre 5.140 de companii din 96 de tari, potrivit raportului.

In urma invadarii Ucrainei, mai multe tari au anuntat o serie de masuri pentru a depista banii rusesti din strainatate.

SUA a infiintat un nou grup operativ, „KleptoCapture”, pentru a descoperi finantele oligarhilor Rusiei.  Acesta va fi condus de Departamentul de Justitie si are menirea de a sechestra bunurile obtinute prin mijloace ilegale.

Guvernul britanic a luat masuri pentru a obliga oamenii sa precizeze sursa banilor cu care au cumparat active in Marea Britanie. Londra a abandonat, de asemenea, schema de „vize de aur”, care dadea drept de sedere strainilor bogati daca investeau sume mari de bani in tara.

Malta, un alt refugiu preferat de oligarhi pentru banii lor, a renuntat, de asemenea, la „pasapoartele de aur”, care le permiteau oligarhilor sa-si cumpere cetatenia. Cipru si Bulgaria au luat decizii similare inca din 2020.

Articole din aceeasi categorie