26.08.2020
Un membru CSM risca sa fie demis pentru ca ar fi detinut concomitent doua functii / DOC

Membrul CSM, Dorel Musteata, a ajuns in vizorul ANI pentru ca ar fi detinut concomitent doua functii. Astfel, din februarie 2019 pana in iulie 2020, in timpul ce era membru al CSM, acesta ar fi ocupat si functia de membru al Consiliului Institutului National al Justitiei (INJ).

Potrivit ANI, Dorel Musteata a comunicat ca a exercitat a doua functie in cadrul Consiliului INJ, in calitate de judecator si nu in cea de membru al CSM.

Totusi, inspectorul de integritate a remarcat faptul ca in sensul legislatiei cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, institutia – desemneaza judecatorii in Consiliul INJ, care isi exercita atributiile sale, iar cei care sunt detasati din functia de judecator la CSM - nu dispun de dreptul de a accede in cadrul acestui Consiliu.

Astfel ca, Dorel Musteata a avut la dispozitie termenul legal de 30 de zile, pentru a demisiona din una dintre cele doua functii.  Aceasta actiune fiind realizata abia in iulie 2020, cand, la cererea acestuia a fost emisa o hotarare prin care s-a incetat calitatea sa de membru in Consiliul INJ, depasind astfel cu mult termenul prescris de lege.

Daca actul de constatare va ramane definitiv, ANI va sesiza institutia competenta pentru a initia procedura de incetare inainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM.

La fel, subiectul risca sa fie decazut din dreptul de a exercita o functie publica sau de demnitate publica, cu exceptia functiilor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmand sa fie inscris si in Registrul Interdictiilor al ANI.

Membrul CSM poate sa conteste actul emis de ANI in instanta de judecata.

Articole din aceeasi categorie