19.08.2020
Un deputat socialist cere ANI, CEC si Procuraturii Generale sa verifice averea Maiei Sandu: „Sefa “deputatilor onesti”, care s-au adeverit a fi curat-murdari, are o contradictie vadita in cifrele din declaratiile de avere"

Vasile Bolea cere ca declaratiile de avere ale Maiei Sandu sa fie verificate. Deputatul socialist a expediat un demers in acest sens catre ANI, CEC si Procuratura Generala.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Sefa “deputatilor onesti”, care s-au adeverit a fi curat-murdari, adica politicieni ce-si ascund sursele de venit si averile, la fel are o contradictie vadita in afirmatiile publice si cifrele din declaratiile de avere. Afirmatiile Maiei Sandu ca traieste cu 5000-6000 de lei lunar si achita doar cate 600 de lei pentru serviciile comunale, au starnit un val de critici pe retelele sociale."

Socialistul spune ca la intalnirile cu cetatenii, oamenii ii spun ca, dupa asa afirmatii, nu o mai cred pe Maia Sandu, intelegand foarte bine ca se incearca sa i se creeze o imagine de politician modest, sincer, ceea ce nu corespunde realitatii.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Dupa ce cativa ani spunea ca a trait din rezervele din conturile bancare de peste hotare, acum Maia Sandu a revenit la aceasta poveste fara de sfarsit. Totusi, am facut o comparatie a sumelor declarate oficial de catre Maia Sandu si afirmatia ca cheltuie doar 5-6 mii de lei pe luna. Diferenta este de 6-7 ori, iar aceasta trebuie sa fie deja explicat si la Agentia Nationala de Integritate, pe care am sesizat-o astazi.

In declaratia cu privire la venituri si proprietati, cu referire la anul 2012, Maia Sandu declara ca detinea in cont de depozit bancar mijloace financiare in suma de 159 515,00 USD. 

Un an mai tarziu, ea declara deja in contul de depozit bancar mijloace financiare in suma de 133 041,09 USD. 

Pentru anul 2014, Maia Sandu declara ca detinea in cont de depozit bancar mijloace financiare in suma de 95 520,00 USD, iar anul urmator - suma de 81 566 USD in acelasi cont bancar din strainatate. 

In 2018, in acest cont au fost declarate deja 38 223,30 USD, iar la sfarsitul lui 2019 au ramas 30 233,00 USD."

Deputatul PSRM spune ca in perioada in care Maia Sandu a inceput sa exercite functii de demnitate publice – de deputat si de prim-ministru – contul bancar de depozit s-a diminuat cu mijloace financiare in suma de 8 000 USD timp de 8 luni, adica cate 1 000 USD pe luna. La fel, in perioada respectiva, Maia Sandu a obtinut si salarii, pentru functiile exercitate in suma totala de peste 162 121 de lei:
- in calitate de deputat – 50 335,52 MDL;
- in calitate de prim-ministru – 111 786,25 MDL.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Astfel, in urma unui calcul matematic, observam ca, avand in vedere diminuarea sumei mijloacelor financiare detinute pe contul bancar si a salariului realizat – cheltuielile medii lunare constituie: 36 813,50 MDL pe luna. Este un calcul pe care oricine poate sa-l faca. Astfel, observam o neconcordanta cu sumele reale cheltuite in raport cu cele anuntate public, ceea ce inseamna ca lidera PAS, cum se spune in popor: fie minte, fie spune minciuni."

Maia Sandu nu a venit cu o reactie in acest sens.

 

Articole din aceeasi categorie