21.08.2020
Un deputat PAS a sesizat Procuratura Generala pentru a afla daca Igor Dodon a fost sau nu audiat in dosarul "Melatferos" / DOC

Deputatul PAS Lilian Carp a depus o sesizare la Procuratura Generala pentru a afla daca Igor Dodon a fost sau va fi audiat in dosarul "Metalferos". Asta dupa ce Alexandru Stoianoglo a spus ca Vlad Plahotniuc, ajutat de functionarii de la Ministerul Economiei, in fruntea caruia era atunci Igor Dodon, a prejudiciat statul cu 1,2 miliarde de lei prin intermeiul intreprinderii "Metalferos".

Lilian CARP, DEPUTAT PAS: "Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, a afirmat intr-o conferinta de presa ca statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul intreprinderii "Metalferos" si al mai multor companii private nerezidente, controlate de Vlad Pahotniuc. Nimic nou sub soare, toata lumea stie ca Plahotniuc a fost implicat la "Metalferos" inca din timpul guvernarii comuniste si a facut aceste hotii fiind ajutat de functionarii corupti de la Ministerul Economiei.

Monopolul in acest domeniu a fost posibil in urma unor modificari a cadrului normativ in anul 2006-2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei si Comertului, condus pe atunci de catre actualul presedinte Igor Dodon, iar director financiar al S.A. "Metalferos" in toata aceasta perioada a fost insusi nanasul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catana.

Astfel, parlamentarul spune ca a  depus o sesizare la Procuratura Generala pentru a obtine urmatoarea informatie:

"1. Daca in cadrul urmaririi penale s-a analizat rolul factorilor de decize a Ministerului Ecommiei si Comertului din perioada lansarii monopolului Metalaferosa( ex-ministrlui Economiei-Igor Dodon)?

2. A fost sau urmeaza a fi data o apreciere cat de cat judicioase, argumentate au fost politicile promovate de conducerea Ministerului Economiei si Comertului sub conducerea lui Igor Dodon si daca aceste decizii au reprezentat interesul statului, dat fiind monopolizarea imediata a pietei metalelor, cu delapidari de proportii ce au urmat timp de peste un deceniu?

3. A fost audiat/urmeaza a fi audiat ex-ministrul Economiei-Igor Dodon in cadrul acestui dosar penal? In cazul raspunsului afirmativ, care este calitatea procesuala a acestuia in cadrul dosarului penal?

4. Care sunt masurile intreprinse de catre organele procuraturii in vederea recuperarii prejudiciului cauzat la bugetul public national? Care este suma totala a activelor care au fost deja recuperate si pe ce suma la moment este aplicat sechestru?"

Ieri, Alexandru Stoianoglo a declarat intr-un briefing de presa ca statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul intreprinderii Metalferos si a mai multor companii private, controlate de Vlad Plahotniuc. Ulterior, avocatul fostului lider PD a  venit cu o reactie in care sustine ca declaratiile lui Stoianoglo sunt “un show mediatic”. 

De-a lungul anilor, la Metalferos au existat multiple acuzatii de evaziune fiscala si spalari de bani. Dosarele penale initiate, insa, nu au ajuns la o finalitate. La inceputul lunii august, 16 persoane au fost retinute in dosarul privind fraudarea Metalferos, fiind invinuite de escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari, in interesul unei organizatii criminale. Invinuitii, printre care si patru politisti, nu si-au recunscut vina. 

Mai mult, instanta a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventiva a acestora si a dispus cercetarea in stare de libertate. Recent, statul a anuntat ca scoate la privatizare Metalferos, iar pretul solicitat este de 900 de milioane de lei. 

Nu este pentru prima data cand Alexandr Stoianoglo vine cu acuzatii in adresa lui Vlad Plahotniuc. In luna mai, procurorul general a declarat ca fostul lider PD este beneficiarul banilor obtinuti in urma furtului miliardului prin intermediul grupului Sor. Plahotniuc a fugit din tara in iunie anul trecut, cand democratii au cedat puterea si s-ar afla acum in Statele Unite.

Articole din aceeasi categorie