23.07.2019
Ultima zi a Theresei May, la Downing Street. Cine se pregateste sa-i ia locul
Fostul primar al Londrei Boris Johnson, asteptat ca invingator in cursa catre Downing Street marti - ”ziua z” -, se confrunta cu uriasa provocare a impasului Brexitului, careia i se adauga de-acum si solutionarea crizei cu Iranul.

Votul celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator s-a incheiat luni dupa-amiaza, iar rezultatul urma sa fie proclamat marti de instantele partidului, scrie News.ro.

Un fost ministru de Externe, Boris Johnson, in varsta de 55 de ani, este prezentat ca invingator detasat, impotriva lui Jeremy Hunt, in varsta de 52 de ani, actualul sef al diplomatiei britanice.

Miercuri, dupa o ultima noapte la Downing Street, Theresa May urmeaza sa raspunda intr-o ultima sesiune de interpelari in Parlament, dupa care se duce la Palatul Buckingham, unde ii va prezenta in mod oficial demisia regnei Elizabeth a II-a dupa-amiaza.

Succesorul sau ar urma sa ia cuvantul cateva ore mai tarziu, dupa ce va fi fost primit de regina, care-i va incredinta responabilitatea sa formeze Guvernul.

Prima provocare urgenta care-l asteapta pe viitorul sef al Guvernului este gestionarea escaladarii tensiunilor cu Teheranul, dupa imobilizarea de catre Iran a unui petrolier care naviga sub pavilion britanic la Stramtoarea Ormuz.

Londra a ripostat anuntand luni viitoarea infiintare a unei misiuni de protectie maritima impreuna cu europenii la Golful Persic, insa Londra ”nu cauta confruntarea”, a subliniat Jeremy Hunt.

Alt dosar care se anunta colosal - punerea in aplicare a iesirii regatului Unit din Uniunea Europeana, la peste trei ani de la referendumul de la 23 iunie 2016, in care aproape 52% dintre britanici au votat in favoarea Brexitului.

Aceasta este o misiune in care Theresa May a esuat, dupa ce deputatii au respins in trei randuri acordul retragerii pe care ea l-a incheiat in noiembrie cu Bruxellesul, ceea ce a condus la demisia sa.

Disensiuni sunt in continuare profunde in Regatul Unit intre cei care vor sa plece cat mai rapid si cei care spera ca tara sarevina asupra deciziei si sa organizeze un al doilea referendum, de exemplu.

Boris Johnson, care a militat in favoarea iesirii din UE - o alegere oportunista in opinia criticilor sai - promite un Brexit pana la termenul-mlimita de la 31 octombrie.

Data divortului era stabilita initial la 29 martie, insa a fost amanata in doua randuri, din cauza lipsei sustinerii unei majoritati a deputatilor fata de acordul lui May si in vederea evitarii unei iesiri fara acord (”no deal”).

In campanie, Boris Johnson a repetat ca divortul va avea loc la sfarsitul lui octombrie - cu sau fara acord negociat, promitand un viitor radios tarii sale, indiferent de scenariu.

El a spus ca prefera sa obtina un nou tratat al retragerii, admitand insa ca acest lucru pare aproape imposibil de realizat la timp, avand in vedere vacanta parlamentara si implementarea unor noi echipe de conducere, atat la Londra. cat si la Bruxelles.

Vointa sa de a parasi UE cu orice pret, chiar fara acord, ii nemultumeste pe cei care vor sa se pastreze legaturi stranse cu continentul si care se tem de consecintele economice ale unui ”no deal” si de o intoarcere a formalitatilor vamale.

Ministrul de Finante Philip Hammond a anuntat ca va face ”totul” pentru a impiedica o iesire fara acord, parand sa nu excluda sa contribuie la doborarea viitorului Guvern al lui Boris Johnson.

Secretarul de stat insarcnat cu Afaceri Europene Alan Duncan i-a prezis la randul sau lui ”BoJo” o ”grava criza guvernamentala”.

Jeremy Hunt s-a declarat pregatit sa ia in calcul o amanare provizorie a Brexitului, in cazul in care se intrevede un nou acord. El a mizat pe exerienta sa de antreprenor si pe talentul sau de negociator pentru a obtine un acord al retragerii mai acceptabil pentru deputati.

Insa el s-a declarat pregatit, la fel ca Boris Johnson, de eventualitatea unui divort brutal - fara acord si fara perioada de tranzisie care sa amortizeze socul.

Ramane de vazut daca acesta va trece in Parlament, unde premierul mai dispune de o majoritate de doua voturi.

Articole din aceeasi categorie