13.11.2019
ULTIMA ORA. PSRM formeaza un nou Guvern minoritar tehnocrat
Fractiunea PSRM anunta ca formeaza un nou Guvern minoritar tehnocrat. Decizia socialistilor a fost expusa intr-un comunicat de presa, dupa intrevederea fractiunii cu Igor Dodon.

Comunicatul emis de PSRM:

"Astazi am constatat nedorinta colegilor din blocul ACUM de a mentine coalitia de guvernare. Ei s-au declarat categoric impotriva propunerii de a construi un nou Guvern, dupa aceleasi principii, cu aceeasi viziune de guvernare, dar cu oameni noi, alesi prin consens.

Inistenta colegilor din ACUM pe formarea unui Guvern similar celui demis, cu acelasi premier este ridicola si denota un infantilism politic si o lipsa de abordare constructiva, concilianta. Se stie ca nu poti intra de doua ori in aceeasi apa. Nu putem reseta Guvernul cu exact aceiasi oameni care au dus la demiterea Guvernului. E un non-sens.

Iar conditia impusa de colegii din blocul ACUM: de a a fi limitate imputernicirile politice ale Presedintelui tarii sau chiar demisia acestuia ne arata ca blocul ACUM este pus pe conflict si are o agenda straina ideii de guvernare comuna cu PSRM.

Intransigenta blocului ACUM la discutiile de azi, precum si nedorinta de a reconstrui coalitia pe aceleasi principii, dar cu oameni noi, responsabili, demonstreaza ca aceasta criza politica a fost provocata dinadins de catre fostul Prim-ministru Maia Sandu.

Asumarea raspunderii in privinta procurorului a fost deliberat anticonstitutionala, ca sa constituie un pretext pentru demiterea Guvernului si ruperea coalitiei, deoarece blocul ACUM si doamna Maia Sandu in particular au inteles ca nu sunt capabili sa ofere performanta. De aceea, pentru a incheia sirul erorilor si insucceselor la guvernare, pentru a evita compromiterea definitiva in fata partenerilor externi si a propriilor alegatori, blocul ACUM a decis sa revina in opozitia confortabila pentru ei.

De facto, cei din ACUM au fugit de responsabilitate, au fugit de problemele tarii, au pus capac pe promisiunile lor politice in fata cetatenilor. Sau, ca sa utilizam o expresie draga lor, blocul ACUM a pus batista pe tambalul guvernarii.

Astazi este evident ca agenda blocului ACUM nu tine de guvernarea tarii, ci de lupta electorala, tine de competitia pentru prezidentialele care vor avea loc abia peste un an. Deci blocul ACUM este interesat mai mult de alegeri, decat de conducerea tarii. Pacat.

In aceste circumstante politice, sociale si economice, Partidul Socialistilor este nevoit sa ia o decizie care sa reflecte in primul rind siguranta tarii, stabilitatea interna si beneficiul cetatenilor. Alegerile parlamentare anticipate vor arunca tara in haos si vor fi dezastruoase social si distructive economic, mai ales in ajunul sezonului rece, cind e nevoie de decizii legislative si executive prompte si eficiente, adoptate fara intirziere.

De aceea, Partidul Socialistilor declara ca vom sustine initiativa Presedintelui tarii Igor Dodon de a fi creat un Guvern minoritar, format din profesionisti, din oameni apolitici si tehnocrati, care sa asigure buna dezvoltare si progresul Republicii Moldova. In acest sens, vom deschide un cimp de dialog cu toti deputatii si cu toate fractiunile parlamentare, pentru a identifica formula optima pentru investirea unui astfel de Guvern tehnocrat.

Totodata, va anuntam ca nu vom crea o alta Coalitie sau Alianta cu alte fractiuni din Parlament. Urmatorul Guvernul urmator va fi unul tehnic, nu politic. Cu toate acestea, desi va fi apolitic, Guvernul va avea toate imputernicirile sa implementeze proiectele economice si sociale pe care le-a promovat PSRM pina acum.

Acesta trebuie sa fie un Guvern care nu va fugi de responsabilitate, nu va cauta sa se victimizeze si nu va lua decizii anticonstitutionale. Va fi un Guvern social, care va munci la modul real pentru oameni, fara PR politic gratuit si fara capricii infantile.

Asadar, de azi anuntam ca fractiunea PSRM trece in regimul de formare a unui nou Guvern, cu participarea Presedintiei si a altor fractiuni parlamentare si sa fie cu Doamne Ajuta pentru Tara!"

Articole din aceeasi categorie