16.06.2020
Ultima ora. Procuratura RM cere autoritatilor din SUA extradarea lui Vladimir Plahotniuc

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autoritatilor competente ale Statelor Unite ale Americii extradarea fostului lider PD pentru a fi tras la raspundere in Republica Moldova.

"Intreg setul de acte si materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor americani.

Cererea de extradare are la baza Conventia Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate, adoptata la New York la 15 noiembrie 2000, ratificata de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum si in temeiul principiului reciprocitatii", se arata intr-un comunicat emis de Procuratura Generala.

Concomitent, Procuratura Anticoruptie a expediat recent autoritatilor americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitata efectuarea mai multor actiuni de urmarire penala, inclusiv ce vizeaza bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA.

In zilele imediat urmatoare, PCCOCS, care investigheaza o alta cauza penala in privinta numitului, urmeaza sa expedieze o cerere de comisie rogatorie autoritatilor din SUA.

"Ambele cereri de comisie rogatorie sunt inaintate in vederea administrarii probelor necesare pentru confirmarea acuzatiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificarii si indisponibilizarii bunurilor rezultate din infractiuni, precum si recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar", se arata in comunicat.

Articole din aceeasi categorie