11.03.2021
Ultima ora. Deciziile executivului politic al PSRM

Executivul politic al Partidului Socialistilor din Republica Moldova s-a convocat, astazi, in sedinta pentru a discuta situatia politica din tara si a lua decizii pentru depasirea crizei institutionale.

Intr-un comunicat de presa, PSRM dezaproba refuzul la dialog al Presedintiei si condamna comportamentul populist din aceasta perioada, orientat spre actiuni care nu au nicio legatura cu agenda populatiei, dar sunt orientate spre acoperirea lipsei de viziune si solutii pentru scoaterea tarii din criza.

"Este o dovada de maxim cinism sa discuti acum despre alegeri sau diferite interese politice inguste de partid, cand cetatenii duc o lupta disperata pentru a-si proteja sanatatea si a-si salva vietile. Acesta este mesajul pe care il primim zi de zi din teritoriu, oamenii ne cer sa facem actiuni care sa-i ajute sa treaca cu bine de aceasta criza pandemica, accentuata de criza politica, sa purtam dialog si negocieri indiferent de viziunile politice diferite pe care le avem, pentru ca reusita luptei cu acest virus nu tine de orientari politice sau geopiltice, dar de unitatea noastra, de maturitatea clasei politice si de deschiderea spre un dialog constructiv", se arata intr-un comunicat emis de PSRM.

Astfel, socialistii anunta ca executivul Politic al PSRM a decis astazi sa dea mandat deplin fractiunii parlamentare a partidului pentru a trece la actiuni care sa ajute la depasirea crizei sanitare pe care o traversam. In acest sens, socialistii prezinta cateva dintre actiunile care urmeaza a fi intreprinse:

1. Intr-un stat parlamentar, rolul Parlamentului in depasirea blocajelor si gestionarea situatiilor de criza trebuie sa fie decisiv. Salutam initiativele recente ale Presedintelui Parlamentului si ale Biroului Permanent al Legislativului prin care s-a purces la deblocarea situatiei privind procurarea vaccinelor si la eficientizarea conlucrarii cu guvernul interimar. Deputatii socialisti vor intensifica zilele urmatoare comunicarea cu fractiunile din Parlament pentru a gasi o solutie politica eficienta care sa asigure o buna gestionare a crizei pandemice. Deja s-au facut progrese considerabile in dialogul avut pana acum cu partidele si avem certitudinea ca se poate gasi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern functional, care sa scoata tara din aceasta criza.

2. PSRM ramane ferm pe pozitia de a sustine un guvern in frunte cu dna Mariana Durlesteanu, candidatul propus de majoritatea politica formata la nivelul Parlamentului pe 11 februarie si va initia noi actiuni zilele urmatoare pentru a asigura desemnarea candidatului la functia de prim ministru. PSRM este gata sa discute si alte solutii propuse de celelalte fractiuni parlamentare, dar si sa participe la un dialog constructiv cu presedintele tarii.  

3. Pentru a evita escaladarea situatiei politice si a blocajului institutional, PSRM va initia mai multe actiuni juridice care sa depaseasca blocajul din partea presedintelui tarii, sa readuca procesele politice in campul Constitutional si sa determine institutia prezidentiala sa respecte hotararile Curtii Constitutionale. Printre aceste actiuni vor fi initierea unor proceduri prevazute de Constitutia tarii, adresari la Curtea Constitutionala, Consiliul Europei, Comisia de la Venetia.

4. PSRM a reiterat si in cadrul discutiilor de astazi, din forul executiv, ca ramane ferm pe pozitia ca acest Parlament trebuie dizolvat si organizate alegeri legislative anticipate. Insa acest lucru va fi posibil doar dupa stabilizarea situatiei epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populatiei, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de imbolnavire masiva a populatiei, provocate de intalnirile electorale si prezenta la sectiile de votare. De asemenea, pentru declansarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constitutionale, or, actiunile anticonstitutionale ale presedintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate.

Articole din aceeasi categorie