11.05.2022
Transportul public se scumpeste. Primarul capitalei, Ion Ceban: „Nu avem alta solutie, ca dam faliment” - VIDEO

Primarul capitalei, Ion Ceban, sustine ca pretul la transportul public va fi ajustat, fiind o solutie necesara pentru dezvoltarea municipiului Chisinau si evitarea falimentului. Decizia urmeaza a fi discutata maine, pentru a fi aprobata.

Ion CEBAN, PRIMARUL MUNICIPIULUI CHISINAU: „Maine o sa vorbim despre majorarea tarifelor la transportul public. Am declarat tuturor ca aceasta decizia nu pare a fi foarte populara, insa este strict necesara pentru dezvoltarea municipiului Chisinau si evitarea falimentului. Tariful la transport nu a fost ajustat inca din 2009. Astazi, rar veti vedea un transport vechi. Majoritatea transporturile sunt dotate cu aer conditionat si un confort la standart european. Totodata, avem si internet gratuit. In suburbii la fel am pus in ruta transporturi noi. Am inceput renovarea a peste 300 de statii de asteptare. Am ajuns sa avem cel mai mic tarif, iar pe zi ce trece scumpirile la carburanti si energie electrica cresc”.

Totodata, primarul capitalei a mai adaugat ca aceste ajutari la tarife sunt inevitabile, iar prin aceasta decizie, autoritatile isi doresc sa puna accent pe procurarea abonamentului, astfel pretul pentru calatoria cu transportul public va fi mai mic.

Ion CEBAN, PRIMARUL MUNICIPIULUI CHISINAU:Trebuie sa intelegem ca aceste ajutari la tarife sunt inevitabile. Acum ceva timp in urma, cheltuielile erau de 53 de milioane, iar in 2022 ajungem la un miliard de lei. Pentru prima oara in istoria RM avem majorare de tarif la Soroca, Balti, Cahul, acolo este tariful de 5 lei. In acele conditii, nici la Soroca, nici la Cahul, nu putem vorbi de aceeasi calitate a transportului. Astfel, pana la urma, pretul calculat este de 6 lei. Pretul real este de 7,40, iar pentru autobuz in raza orasului - 17 lei. Ceea ce vrem prin aceasta decizie sa punem accent pe procurarea abonamentului, iar pretul astfel va fi mai mic. Am avut grija, ca pentru pensionari sa fie gratis, 40 mii de copii - la fel gratis (1-7 ani). In jur de 18 categorii de persoane, la fel vor benefia de calatorii gratis. Ceea ce este foarte important, in abonamentul de 6 luni de zile, pretul mediu unei calatorii este de 2,6 lei pe zi. Mai lucram la statiile de asteptare, pe panourile sa fie afisate observarea in timp real al transportului public. Ceea ce propunem noi este cu mult mai ieftin pentru clientii fideli”.

Calculele pentru calatoria in transportul public a fost elaborat in luna martie de catre compania „Business Consulting Institute”, in baza serviciilor contracte de Directia generala transport public si cai de comunicatie. Expertii au propus o formula, unde tariful nu poate fi mai mult de 0,06 % din salariu mediu brut pe economie stabilit de Guvern, adaptat o data la 2 ani. In acest context, pretul calculat pentru calatoria cu troleibuz, dar si autobuz trebuie sa fie de 6 lei.

Articole din aceeasi categorie