05.06.2023
„Toti se alatura Moldovei in eforturile noastre de a limita influenta oligarhilor”. Vicepremierul Popescu despre sanctiunile impuse de UE pentru tentativele de destabilizare a tarii noastre

Toti se alatura Republicii Moldova in eforturile noastre de a limita influenta oligarhilor, asta a raspuns ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Nicu Popescu, atunci cand a fost intrebat in cadrul emisiunii In Profunzime despre santiunile impuse de Uniunea Europeana persoanelor acuzate ca vor sa destabilizeze situatia din Republica Moldova. Vicepremierul sustine ca dupa Marea Britanie, SUA si UE vor urma si alte tari care se vor alinia acestor santiuni. In context, astazi, sefa statului a anuntat ca si Norvegia va sanctiona persoanele de pe lista intocmita de UE. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Acest summit ne-a permis sa acceleram anumite procese care aduc beneficii clare pentru cetatenii Republicii Moldova si chiar sa lansam noi initiative. Iata unul din anunturile facute in marja acestui summit, include finalizarea la etapa actuala, includerea in acest pachet de sanctiuni contra oligarhilor care incearca sa destabilizeze Republica Moldova. Acest pachet de santiuni a fost initiat de Romania ca o modalitate de sprijni cetatenii Republicii Moldova ca sa fortifice capacitatea noastra de a mentine pacea si stabilitatea in tara noastra. Astfel incat acesti criminali care vor sa aduca bani, vor sa plateasca oameni, sa antreneze oameni care urmeaza sa atace politia, sa destabilizeze economia, sistemul politic, sa nu sa se mai simta chiar atat de liberi in plan international. 

Astfel, Popescu mentioneaza ca acum persoanelor santionate li se limiteaza posibilitatea de a calatori, dar si le se ingheata averile si conturile detinute. Mai mult, vicepremierul spune ca averile acestora chiar ar putea fi confiscate. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Toti se alatura Republicii Moldova in eforturile noastre de a limita influenta oligarhilor. Li se limiteaza posibilitatea de a calatori si averile detinute, atat conturile bancare, cat si averile imobile, care se afla pe teritoriul statelor care au impus santiunile sunt inghetate initial si posibil confiscate ulterior. Anuntul a fost facut de Marea Britanie, SUA, UE, Canada si vor urma inca o serie de anunturi ale altor state de aliniere a acestor santiuni.

Pe 30 mai, Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a aprobat lista persoanelor care vor fi sanctionate pentru actiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Astazi, presedintele Maia Sandu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca si Norvegia s-a alaturat sanctiunilor impuse de Uniunea Europena persoanelor acuzate ca vor sa destabilizeze situatia din Republica Moldova.

In documentul creat la propunerea ministrului roman de externe se regasesc Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Igor Chaika: Ilan Sor si Vlad Plahotniuc.

Daca Sor si Plahotniuc au mai fost sanctionati de Statele Unite si Marea Britanie, va fi prima data cand Tauber si Cavcaliuc vor aparea in lista neagra. Marina Tauber este cercetata penal intr-un dosar privind finantarea ilegala a formatiunii Sor. Ilan Sor, recent lipsit de mandatul de deputat, a fost condamnat luna trecuta la 15 ani de inchisoare de Curtea de Apel, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani.  

Ca si Sor, Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit autoritatilor, fostul lider PD s-ar ascunde in Cipru. Gheorghe Cavcaliuc, fost sef interimar al Inspectoratului General al Politiei, a fugit din Moldova in 2021 si se presupune ca s-ar afla la Londra. Acesta a participat, alaturi de Ilan Sor, la organizarea protestelor la Chisinau, in octombrie 2022, se arata in document.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.   

Articole din aceeasi categorie