Armand GOȘU, ANALIST: „Această operațiune „Pautina”, din punct de vedere tehnic nu sunt inginer dar am citit și eu comentarii de la ruși, ucraineni, americani, e posibil, e plauzibil că s-a desfășurat cu sprijin logistic american, ceea ce complică mult mai tare situația și cu atât mai greu e jocul pe care îl face.”
Totodată, Goșu spune că în urma discuțiilor dintre Trump și Putin, liderul american a afirmat că liderul de la Kremlin a fost „ferm” în ideea că Rusia va reacționa la aceste atacuri. Întrebat dacă o astfel de reacție ar putea merge până la o lovitură nucleară, acesta spune că nu este în interesul Rusiei.
Armand GOȘU, ANALIST: „Nu e exclusă o lovitură nucleară, dar nu cred că este în interesul lui Putin să escaladeze atât de mult. Putin, Zelenski, dar și liderii europeni montează un spectacol pentru un singur om din sală – Donald Trump. Scopul e să îl convingă pe Trump că unul dintre ei vrea cu adevărat pacea. Iar Putin încearcă să-l îmbrobodească fără să pară el vinovat de blocarea negocierilor.”
De asemenea, Goșu consideră că reacția Rusiei, dacă va exista, va fi atent calibrată pentru a nu atrage sancțiuni sau pierderi diplomatice din partea altor puteri internaționale.
Armand GOȘU, ANALIST: „Chiar dacă ar lansa o lovitură tactică, ar putea avea probleme cu parteneri precum India sau China. Pe de altă parte, Rusia a dat ce-a avut mai bun. De luni bune încearcă să-l convingă pe Trump că Ucraina nu are nicio șansă, că toți așii sunt în mâna Rusiei. Memorandumul prezentat la Istanbul nu e un plan de pace, e o ofertă de capitulare.”
Potrivit analistului, și fostul președinte rus Dmitri Medvedev a recunoscut că Rusia nu oferă un plan real de pace, ci doar condiții de predare care erau vehiculate încă din primele luni ale invaziei.
Armand GOȘU, ANALIST: „Putin a refuzat armistițiul propus de Trump, dar a făcut-o abil, încercând să nu pară că el e responsabilul pentru blocaj. În realitate, nu vrea pace, ci doar să-l convingă pe Trump că el, Putin, este cel rezonabil.”
Întrebat care ar putea fi concret răspunsul Moscovei la această lovitură, Goșu a admis că ar putea fi unul „spectaculos”, dar nu neapărat devastator.
Armand GOȘU, ANALIST: „Răspunsul ar putea fi atomic, în sensul simbolic sau tactic, dar mai probabil ar fi un val nou de drone sau rachete – poate livrate din Iran. Nu cred că Rusia e capabilă în acest moment să ofere un răspuns cu adevărat răvășitor.”
Tensiunile în regiune continuă să crească, în contextul în care toate părțile implicate își calibrează strategiile nu doar pe câmpul de luptă, ci și în funcție de scena politică internațională, în special de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.