26.08.2019
Summit fara consens intre cei mai puternici lideri ai lumii. Decizia privind Rusia
Summitul G7 se incheie luni la Biarritz, in Franta. In cursul zilei de duminica, liderii mondiali au avut discutii pe tema acordurilor comerciale, dar si despre criza ecologica din Brazilia si negocierile cu Iranul.

In cursul zilei de duminica, ministrul de externe iranian a facut o vizita surpriza la summit, unde a avut discutii cu presedintele francez Macron. Pe de alta parte, Boris Johnson s-a intalnit cu Donald Trump pentru prima data, de cand a devenit premierul, Marii Britanii. Trump l-a numit “omul cel mai potrivit pentru finalizarea BREXIT-ului”. Insa a aflat, de la Johnson ca “America trebuie sa faca niste compromisuri”, daca vrea un acord comercial cu Marea Britanie.

Mai marii lumii s-au asezat la aceeasi masa pentru a discuta despre starea economiei la nivel global, dar si despre securitatea lumii. Au convenit sa aiba un mesaj comun pentru Iran. “Am avut o discutie constructiva, care a clarificat faptul ca toata lumea e de acord ca Iranul nu trebuie sa obtina arme nucleare si ca toata lumea vrea sa obtina acest lucru printr-o solutie negociata”, a conchis Angela Merkel

O surpriza pentru toata lumea, in afara organizatorilor francezi, a fost sosirea pe nepusa masa a ministrului de externe iranian Mohammad Zarif. Oficialul de la Teheran s-a intalnit cu presedintele francez Macron, in cadrul unui dejun de lucru, si a plecat dupa cateva ore.

La reuniunea G7 a avut loc si prima intrevedere intre Donald Trump si Boris Johnson, dupa ce acesta din urma a preluat fraiele in Marea Britanie, in plina criza a BREXIT-ului. La un dejun de lucru, cei doi au discutat, evident, despre BREXIT si relatiile comerciale bilaterale dupa ce Regatul Unit se va desprinde de Uniunea Europeana.

Boris Johnson s-a intalnit si cu Donald Tusk, dupa un schimb de replici de la distanta in privinta celui care va purta responsabilitatea unui eventual BREXIT fara acord.

In ceea ce priveste relatia cu Kremlinul, cei sapte lideri “s-aupus de acord asupra ideii ca G7 intareste dialogul si coordonarea cu Rusia asupra crizelor actuale, insa au convenit ca este prea devreme pentru a-i readuce pe rusi” in acest format. Rusia a fost exclusa din G8 in 2014 dupa anexarea Peninsulei Crimeea, denuntata de alte tari ale grupului.

Ziua s-a incheiat cu fotografia de grup, la care au participat, alaturi de liderii statelor G7, si alti sefi de stat si de guvern invitati la lucrari. Atmosfera a fost una relaxata. Inaintea sedintei foto, presedintele american Donald Trump s-a pupat cu cancelarul german Angela Merkel. La final, cand au fost invitate si partenerele de viata ale liderilor sa-si ia locul langa acestia, seful de la Casa Alba s-a lasat pupat de prima doamna a Frantei, Brigitte Macron.

Articole din aceeasi categorie