01.04.2020
SUA le cer aliatilor din NATO sa nu-si diminueze cheltuielile militare, in pofida pandemiei de coronavirus

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, le-a cerut miercuri statelor membre NATO sa nu-si diminueze cheltuielile de aparare, in pofida efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus, invocand argumentul ca riscurile de securitate nu vor disparea odata cu COVID-19, informeaza Agerpres.

''Vom face totul pentru a garanta ca avem aceste cheltuieli care au demonstrat ca sunt foarte importante in aceasta criza umanitara si sanitara'', a spus ambasadoarea americana la o conferinta de presa premergatoare reuniunii ministrilor de externe ai statelor NATO, care se va desfasura joi prin videoconferinta.

''Stim ca va trebui sa luam decizii dificile, dar credem ca alegerea securitatii este cea mai importanta'', a continuat ambasadoarea SUA, conform declaratiei redate de agentia EFE, care aminteste ca de cand Donald Trump a ajuns la Casa Alba o prioritate a Washingtonului este ca statele membre NATO sa-si sporeasca bugetul apararii.

''Nici terorismul si nici testele cu rachete balistice nu se vor opri dupa pandemie si din acest motiv spun ca membrii NATO vor trebui sa aiba securitatea ca prioritate principala'', a insistat Kay Bailey Hutchison, desi a recunoscut faptul ca toate statele aliate ''sufera'' pe plan economic din cauza coronavirusului.

In ce priveste prezenta medicilor militari rusi in Italia, ea a mentionat ca in contextul crizei actuale trebuie oferit ''orice ajutor poate fi dat''. ''Acesta este un moment in care, daca putem si avem capacitatea sa ne ajutam reciproc, trebuie sa o facem si o vom face'', a subliniat ambasadoarea americana.

In schimb, ea a dezaprobat ''dezinformarea, una provenita din Rusia, alta din China, care incearca sa-i invinovateasca pe altii pentru aceasta criza''.

Articole din aceeasi categorie