27.06.2022
Sorin Ionita, analist politic, la emisiunea In PROfunzime: „Pentru Europa nu este o mare greutate sa integreze o tara ca Moldova”

Analistul politic, Sorin Renita, sustine ca pentru Uniunea Europeana nu este o dificultate sa integreze in familia sa o tara ca Republica Moldova. Totodata, acesta spune ca miza mare este Ucraina deoarece este o tara cu resurse. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Sorin IONITA, ANALIST POLITIC, PRESEDINTE EXPERT FORUM: „Pentru Uniunea Europeana este un angajament clar, miza mare este Ucraina evident pentru ca este o tara in razboi, este o tara uriasa, cu resurse de tot felul, care poate fi si un bonus in UE. Moldova e acolo, adica nu este o greutate mare pentru Europa sa integreze o tara ca Moldova deoarece nu pune nicio dificultate decat cea geopolitica si acolo Chisinaul trebuie sa raspunda unde se termina tara, pana unde bagam in UE. Va veni acel moment cand va trebuie de oferit un raspuns clar la aceasta intrebare ca sa stim unde pui stalpu si unde pui granicierul”.

De asemenea, analistul a mai adaugat ca aderarea Republicii Moldova si Ucraina la UE nu reprezinta o problema deoarece ambele tari sunt democrate, insa exista alte riscuri pe un termen mediu.

Sorin IONITA, ANALIST POLITIC, PRESEDINTE EXPERT FORUM: „Europa isi ia un risc, in special cu Ucraina, care este o tara cu asteptari masive si care trece prin razboi, iar daca se incheie cu bine toti ucrainenii vor considera ca Europa le datoreaza cu ceva si in acel moment nu vor avea rabdare. Teama mea este ca frustarea sa nu se intoarca in suveranism, exista un asemenea risc intr-un termen mediu. Intr-o democratie nu poti sa controlezi cine vine la putere”.

Saptamana trecuta, Moldova si Ucraina au primit statut de tara candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Decizia a fost anuntata la Consiliul European de catre presedintele Charles Michel.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie