23.09.2019
Sondaj. Ce cred cetatenii despre munca facuta de Guvernul Sandu in cele 100 de zile de activitate: lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita. Cat de satisfacuti sunt cetatenii de modul in care lucreaza democratia in RM - FOTO
Lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita - considera respondentii unui sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din RM, iar democratia functioneaza prost.

Majoritatea respondentilor (60%) considera ca evenimentele din interiorul tarii se desfasoara intr-o directie incorecta, 24 la suta – intr-o directie corecta, alte 16% – nu stiu.

Este destul de mic numarul celor care considera ca in Republica Moldova democratia functioneaza eficient. Doar 6% sunt foarte satisfacuti, si inca 19% - satisfacuti de democratia din tara. In acelasi timp, nu prea satisfacuti sunt 41%, deloc satisfacuti – 25%, iar 9% nu au stiut sa raspunda.

Dupa 100 de zile de la constituirea coalitiei PSRM + ACUM doar 6 la suta dintre cetateni sunt foarte multumiti de felul in care este guvernata tara, 1/5 - destul de multumiti, circa 1/3 - nici multumiti, nici nemultumiti, 23 la suta - nu prea multumiti, fiecare al zecelea - deloc multumit, 7% nu s-au putut pronunta la subiect. 

4 din 10 cetateni apreciaza oarecum eficiente reformele din tara noastra si doar 5 la suta le considera foarte eficiente, 42% - sunt nu prea eficiente, fiecare al zecilea - deloc eficiente. 3 la suta n-au fost in stare sa dea un raspuns concret (noiembrie 2018, respectiv: 32%, 3%, 46%, 16%, 2%).

75% dintre respondenti apreciaza negativ schimbarile care s-au produs in reformarea sistemului justitiei, 69% - in activitatea autoritatilor publice centrale, 65% - in sistemul de pensii, 64% – in sfera economica, 62% – in domeniul politicii interne. Cele mai palpabile schimbari au fost sesizate in domeniul politicii externe – 46%, in reforma sistemului electoral - 42%, in activitatea autoritatilor publice locale – 37%, in medicina – 36%, in invatamant – 35%.

Studiul a fost initiat si desfasurat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in perioada 11-20 septembrie 2019, pe un esantion de 1189 respondenti, din 88 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de + 3,0%.

Articole din aceeasi categorie