23.09.2019
Sondaj. Ce cred cetatenii despre munca facuta de Guvernul Sandu in cele 100 de zile de activitate: lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita. Cat de satisfacuti sunt cetatenii de modul in care lucreaza democratia in RM - FOTO
Lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita - considera respondentii unui sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din RM, iar democratia functioneaza prost.
Sondaj. Ce cred cetatenii despre munca facuta de Guvernul Sandu in cele 100 de zile de activitate: lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita. Cat de satisfacuti sunt cetatenii de modul in care lucreaza democratia in RM - FOTO

Majoritatea respondentilor (60%) considera ca evenimentele din interiorul tarii se desfasoara intr-o directie incorecta, 24 la suta – intr-o directie corecta, alte 16% – nu stiu.

Este destul de mic numarul celor care considera ca in Republica Moldova democratia functioneaza eficient. Doar 6% sunt foarte satisfacuti, si inca 19% - satisfacuti de democratia din tara. In acelasi timp, nu prea satisfacuti sunt 41%, deloc satisfacuti – 25%, iar 9% nu au stiut sa raspunda.

Dupa 100 de zile de la constituirea coalitiei PSRM + ACUM doar 6 la suta dintre cetateni sunt foarte multumiti de felul in care este guvernata tara, 1/5 - destul de multumiti, circa 1/3 - nici multumiti, nici nemultumiti, 23 la suta - nu prea multumiti, fiecare al zecelea - deloc multumit, 7% nu s-au putut pronunta la subiect. 

4 din 10 cetateni apreciaza oarecum eficiente reformele din tara noastra si doar 5 la suta le considera foarte eficiente, 42% - sunt nu prea eficiente, fiecare al zecilea - deloc eficiente. 3 la suta n-au fost in stare sa dea un raspuns concret (noiembrie 2018, respectiv: 32%, 3%, 46%, 16%, 2%).

75% dintre respondenti apreciaza negativ schimbarile care s-au produs in reformarea sistemului justitiei, 69% - in activitatea autoritatilor publice centrale, 65% - in sistemul de pensii, 64% – in sfera economica, 62% – in domeniul politicii interne. Cele mai palpabile schimbari au fost sesizate in domeniul politicii externe – 46%, in reforma sistemului electoral - 42%, in activitatea autoritatilor publice locale – 37%, in medicina – 36%, in invatamant – 35%.

Studiul a fost initiat si desfasurat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in perioada 11-20 septembrie 2019, pe un esantion de 1189 respondenti, din 88 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de + 3,0%.

Articole din aceeasi categorie