22.04.2021
Socialistii vor cere maine in Parlament demisia celor trei judecatori de la Curtea Constitutionala, care au votat pentru dizolvarea Legislativului

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a declarat ca ultimul aviz al Curtii Constitutionale are un caracter dubios, din aceasta cauza PSRM va cere maine, in Parlament, demisia celor trei judecatori de la Curtea Constitutionala, care au votat pentru dizolvarea Legislativului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: “Nu este vorba de nesupunere, ci este vorba de caracterul dubios al ultimului lui aviz al CC. Acest aviz se bate cap in cap cu alte avize ale Curtii, el vine in detrimentul avizului Comisiei de la Venetia si dupa substante ne-am cam intors la situatia din 2019, cand se emiteau pe banda rulanta astfel de decizii.

Noi contam pe sprijinul tuturor care sunt contra procesul de uzurpare a Curtii Constitutionalea. Noi venim si plecam, iar efectele avizelor Curtii au efecte in timp. Daca cei 3 judecatori ai CC, cei pentru care eu am foarte multe semne de intrebare, tinand cont ca Domnica Manole a picat toate concursurile, si la Parlament si la Guvern, ar fi onorabil sa-si dea demisia. Presiunea asupra lor este prea mare. Este un semnal ca nu poti uzurpa puterea in stat si nu poti face ce vrei. Daca noi ne ghidam exclusiv de fiecare data ca sa se respecte hotararile CC, noi la ziua de azi il aveam pe Plahotniuc in RM. CC nu s-a ghidat de jurisprudenta constitutionala, dar de interesele inguste ale Maiei Sandu. 

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Au fost intrunite ambele decizii ca sa ajungem la alegerile parlamentare anticipate. PSRM impreuna cu SOR au boicotat a doua tentativa de investire a Guvernului. In cazul in care sunteti partidul care ati initiat acest demers, am intrat in numaratoarea inversa de 3 luni de zile, ambele conditii sunt intrunite, acum ce pretentii puteti sa aveti. Dumneavoastra ati votat CC in aceasta componenta. 

Curtea in ultimele saptamani a fost sub o mare presiuni, inclusiv a PSRM, dar si a unor indivizi care acum nu se afla in tara. Nu puteti acuza Curtea pentru decizia pe care a luat-o si toate trimiterile la Comisia de la Venetia. Trebuie sa mergem mai departe, sa stabilim ziua alegerilor anticipate si sa ne pregatim pentru a ne infatisa in fata alegatorilor. Suntem oameni politici, trebuie sa depasim frustrarile."

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: "Ca sa demolez acuzatiile sterile ale domnului Grosu, ati vorbit de interesul coalitiei SOR. Priviti cum s-a votat azi in Parlament, cum SOR vota pe banda rulanta tot ce era de la PAS. Ceea ce tine de demisia lui Chicu, dar cine a facut toate protestele? Chicu a plecat in demisie ca peste doua zile voi sa spuneti ca sunteti impotriva ca Chicu sa plece. Ceea ce tine de Durlesteanu. A fost pusa sub presiune. Comisia de la Venetia in avizele sale a spus ca dizolvarea Parlamenutlui este ultima solutie daca nu exista posibilitatea de a numi un Guvern personal."

Igor Dodon a anuntat ca PSRM a elaborat un proiect de hotarare pentru a aproba declaratia de uzurpare a puterii de stat si va fi propus in sedinta Parlamentului. Totodata, acesta a mai declarat ca cel mai probabil au fost facute presiune asupra judecatorilor.

Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a dat unda verde pentru dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor parlamentare anticipate. Magistratii au costatat ca imposibilitatea formarii Guvernului din doua incercari este o circumstanta care justifica acest lucru. Igor Dodon a reactionat imediat si a declarat ca nu recunoaste decizia Curtii.

Asadar, Curtea Constitutionala a admis sesizarea depusa de Maia Sandu si a permis ca actualul legislativ sa fie dizolvat. Totusi, au existat si doua opinii separate, a judecatorului Serghei Turcan, dar si a fostului socialist, Vladimir Turcan.

Articole din aceeasi categorie