22.09.2020
Situatia pandemica in tara, ce urmeaza si ce solutii sunt pentru a depasi criza economica din cauza Covid-19. Declaratiile fostului premier Ion Sturza

Ion Sturza declara ca situatia pandemica din tara noastra este ingrijoratoare, iar acest virus va mai dura in jur de cel putin doi ani. Fostul premier spune ca economia tarii va avea de suferit, avand o scadere a Produsului Intern Brut cu aproape 15%.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL RM: "Ne mai asteapta cel putin un an jumate, doi, de pandemie si respectiv poate consecintele legate atat de ordin medical si economic. Sa nu incercam sa ne relaxam.

Moldova a facut un lucru care trebuia evitat, adica sa ajunga in topurile atat la numar de infectari, cat si la decese, ceea ce arata ca statul este slab si sistemul medical este slab si ne asteapta o perioada foare complicata.

Ma ingrijoreaza situatia economica. Nu exista miracole, lucrurile sunt aproape algoritmice. Eu in martie mi-am permis sa fac niste prognoze care s-au adeverit 1la 1.

Moldova va avea o scadere a PIB- ului pana la sfarsitul anului, dar asta nu e doar statistica, sunt veniturile la buget, capacitatea de a finanta cheltuielile stringente.

Eu cred ca pana la sfarsitul anului vom avea o scadere de 13% - 15 % a prodului intern brut si vom avea o scadere dramatica a veniturilor la buget si un dificit a bugetului undeva la 10 %.  22 miliarde de lei care nu sunt astazi si care trebuiesc de undeva gasite ca sa acoperim aceasta gaura de strictul necesar pentru economie.

Avem deja 10 de mii de someri, care majoritatea nu sunt inregistrati, avem o situatie dramatica.

Consecintele eu cred ca vor fi dramatice pentru ca in perioada urmatoare, urmeaza sa aiba de suferit pietele noastre de desfacere, agentii economici, va fi o scadere dramatica a cererii pe interior.

In principiu, datorita acelui credit asteptat de la Fondul Monetar International, suportul UE, rezervele Bancii Nationala, s-ar putea de facut un program foarte serios si profund de sustinere atat a populatiei, cat si a agentilor economic, nu cu glume ca "va garantam procentele la salariile care trebuie sa le dati la angajati".

Se putea de intervenit pe partea de cheltuieli, de revazut partea de cheltuieli chiar daca suntem intr-un an electoral si multe din aceste cheltuieli de oprit."

Articole din aceeasi categorie