04.05.2022
Siegfried Muresan: „Tot ceea ce UE ofera Ucrainei trebuie sa ofere si Republicii Moldova, care e la fel de importanta pentru siguranta UE”. Cati bani a investit UE in Moldova de la inceputul razboiului din Ucraina

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan sustine, intr-un interviu pentru News.ro, ca Republica Moldova trebuie sa aiba parte de acelasi tratament ca Ucraina in negocierile de aderare la UE. De la inceputul razboiului, Comisia Europeana a trimis 150 de milioane de euro la Chisinau, iar in asteptare mai sunt inca 61 de milioane. Siegfried Muresan spune ca aderarea Republicii Moldova la NATO si UE prin unirea cu Romania e un scenariu complicat. ”Extinderea NATO prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni s-a facut o singura data: la reunificarea Germaniei in 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov”, aminteste eurodeputatul liberal.

News.ro: Parlamentul European va adopta joi o rezolutie pe Republica Moldova. Ce inseamna mai exact aceasta rezolutie?

Siegfried Muresan: In momentul de fata, Republica Moldova este mai importanta pentru siguranta UE decat a fost oricand. Ceea ce se intampla in Republica Moldova este important pentru toata UE. Nu putem trai in siguranta in interiorul celor 27 de tari membre ale UE daca nu suntem inconjurati de tari care sunt sigure si stabile. Ce se intampla in vecinatatea imediata UE este esential pentru siguranta intregii UE. Liderii UE se uita la Republica Moldova si sunt dispusi sa o ajute. In plus, Republica Moldova este condusa de Maia Sandu, o presedinta pro-europeana, atasata de valorile UE, de un guvern pro-european cu larga sustinere parlamentara, rezultat din alegeri libere si corecte, unde oamenii au votat cu o majoritate absoluta partidul pro-european care doreste modernizarea Republicii Moldova. Republica Moldova este importanta, este pe un drum de reformare si modernizare in spiritul valorilor UE si, de la declansarea invaziei ruse in Ucraina, Republica Moldova este statul european care a primit cei mai multi refugiati pe cap de locuitor. Mai multi decat orice tara membra a UE. Prin faptul ca Republica Moldova a avut grija de acesti refugiati – a oferit adapost, apa, hrana, protectie - a contribuit foarte mult la stabilizarea situatiei in vecinatatea estica a UE. Tocmai acesta este si scopul acestei rezolutii: sa exprimam aprecierea fata de eforturile facute de cetatenii si de autoritatile din Republica Moldova, sa asiguram sprijin imediat, dar si perspectiva europeana.

Vorbim si de sprijin financiar?

Siegfried Muresan: Da. De la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina, am reusit sa punem la dispozitia Republicii Moldova 150 de milioane de euro asistenta macrofinanciara, iar Comisia Europeana a propus acordarea a inca 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care sa mearga direct in bugetul de stat si sa poata fi folositi acolo unde autoritatile considera necesar. In momentul de fata, cetatenii moldoveni se confrunta cu aceleasi dificultati cu care ne confruntam si noi: pret crescut la combustibil, la gaze, la electricitate, o rata mare a inflatiei. Republica Moldova este tara din UE cu cel mai mic venit al oamenilor. In plus, multi cetateni moldoveni au acasa refugiati din Ucraina, deci cu atat mai mult au nevoie de ajutor. Ajutorul financiar oferit de UE va fi directionat catre refugiati ucraineni, catre cetateni moldoveni care gazduiesc refugiati, dar si catre categorii vulnerabile de populatie, de exemplu catre fermieri, pentru care cresterea pretului la combustibil in aceasta perioada in care trebuie sa lucreze pamantul este o povara foarte mare. Ieri, Comisia Europeana a propus alocarea a 8 milioane de euro pentru asigurarea securitatii cibernetice a Republicii Moldova. In plus fata de sprijinul financiar, am sincronizat reteaua de electricitate a Republicii Moldova cu reteaua UE si am votat in procedura de urgenta posibilitatea ca politia de frontiera a UE – FRONTEX - sa opereze in Republica Moldova cot la cot cu politia nationala. Eu am fost in Republica Moldova in luna aprilie, la frontiera cu Ucraina, la Palanca, si am vazut cum acolo lucreaza impreuna si ajuta toti refugiatii care trec granita.

Aderarea Republicii Moldova la UE se va discuta in acelasi pachet cu Ucraina sau Republica Moldova va negocia separat?

Siegfried Muresan: Tot ceea ce UE ofera Ucrainei trebuie sa ofere si Republicii Moldova. Pentru siguranta UE, Republica Moldova este la fel de importanta ca Ucraina. De la inceputul razboiului, Republica Moldova a actionat in spirit european: oamenii si-au deschis casele pentru refugiati si autoritatile au luat toate masurile ca peste 440.000 de refugiati sa fie bine tratati. De aceea, in rezolutia pe care o vom adopta in aceasta saptamana, obiectivul meu este sa folosim pentru Republica Moldova exact aceleasi cuvinte, exact acelasi limbaj ca in formularea folosita pentru Ucraina in rezolutia adoptata de Parlamentul European in luna martie. In momentul de fata, Comisia Europeana a transmis guvernului Republicii Moldova un chestionar pentru aderare cu multe intrebari, la care autoritatile trebuie sa raspunda. Guvernul de la Chisinau a raspuns deja primului set de intrebari. E foarte important ca Republica Moldova sa primeasca asistenta pentru a se putea parcurge chiar si aceste etape tehnice cat mai rapid. De aceea, eu am propus - si vom include in aceasta rezolutie - crearea unui suport-grup permanent pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene. Indiferent de evolutia razboiului din Ucraina, Republica Moldova se va apropia de UE. Avem un pachet de redresare economica pentru Republica Moldova de 600 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani. O suma mare. Pe scurt, UE si Republica Moldova vor face multe lucruri impreuna.

Circula o teorie: Republica Moldova ar trebui sa se uneasca cu Romania, astfel ar deveni automat parte a UE si NATO, deci ar fi ferita de o posibila agresiune a Rusiei.  Sunteti de acord?

Siegfried Muresan: Ar fi frumos daca lucrurile ar fi atat de simple. Sigur ca vreau ca cetatenii din Republica Moldova sa aiba exact aceeasi perspectiva de securitate si de prosperitate pe care o avem si noi. Extinderea NATO prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni s-a facut o singura data: la reunificarea Germaniei in 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov. E mai complicat decat ne-am dori. Eu as vrea sa fim alaturi de Republica Moldova cat de repede in UE. In ceea ce priveste NATO, trebuie spus ca Republica Moldova are stipulat in Constitutie neutralitatea. Insa cel mai important lucru este ce-si doresc cetatenii Republicii Moldova. Si aici stim foarte clar ca isi doresc integrarea in UE – au votat acest lucru la ultimele alegeri. Directia in care Republica Moldova se va indrepta din punct de vedere al aliantelor militare este o decizie pe care o iau cetatenii tarii.

Aveti informatii in Parlamentul European ca ar putea fi atacata de Rusia?

Siegfried Muresan: Republica Moldova a actionat intelept in ultima perioada, oferind sprijin umanitar maximal pentru refugiatii ucraineni, fara a lua nicio decizie care sa provoace Federatia Rusa. Ca atare, lucrurile trebuie vazute cu calm. Intreaga atitudine a autoritatilor de la Chisinau a fost extrem de prudenta.

Romania face suficient pentru Republica Moldova?

Siegfried Muresan: Am vazut sedinte de guvern, am vazut vizite bilaterale si alte multe actiuni. Sprijinul oferit de Romania - o spun chiar autoritatile de la Chisinau - este consistent, este foarte important. Romania a fost si este cel mai important avocat al Republicii Moldova pe plan european. Lucram in momentul de fata ca Republica Moldova sa aiba oficial statutul de tara candidata la UE, iar eforturile Romaniei la nivel diplomatic in acest sens sunt intense. La fel, ajutorul oferit de Romania in criza refugiatilor ucraineni si, trei la mana, sprijinul financiar oferit bilateral de guvernul Romaniei, dar si sprijinul financiar pe care Romania a reusit sa-l mobilizeze la nivel european. Pe 5 aprilie, la initiativa Romaniei, a Germaniei si a Frantei, a avut loc o importanta conferinta a donatorilor pentru Republica Moldova, la Berlin, unde s-a mobilizat sprijin financiar din partea donatorilor de 700 de milioane de euro pentru urmatorii ani. O parte vor fi fonduri rambursabile, o parte vor fi credite in conditii extrem de avantajoase.

Cand estimati ca Republica Moldova si Romania se vor intalni in UE?

Siegfried Muresan: Nimeni nu va poate da un raspuns la aceasta intrebare. Nu ar fi corect. Obligatia noastra este sa spunem urmatorul lucru: daca cetatenii Republicii Moldova isi doresc aderarea la UE, noi trebuie sa spunem: ”Da, sunteti bineveniti! Ne apucam de treaba”. Este foarte important ca acest proces incepe acum, pentru ca asta le da cetatenilor garantia ca, intr-o zi, Republica Moldova va deveni stat membru UE. Doi la mana: avem obligatia ca, pana cand aderarea se finalizeaza concret, sa oferim cat mai multe beneficii Republicii Moldova. Eu militez pentru includerea Republicii Moldova in piata unica europeana. Asta ar insemna sa poata exporta nelimitat spre toate cele 27 de tari membre UE. In acest moment, Republica Moldova are un acord de liber-schimb cuprinzator cu UE, poate exporta fara taxe vamale, insa in limita anumitor cote. Pe termen scurt, vreau sa ridicam acele cote si lucram deja cu Comisia Europeana. Producatorii moldoveni trebuie sa poata exporta si mai mult catre UE, mai ales fructe si legume, produse unde au exces. Pe termen mediu, vreau includerea Republicii Moldova in piata interna europeana. In primul rand, asta inseamna ca va putea exporta nelimitat spre UE. In al doilea rand, inseamna ca investitiile europene vor fi mult mai simplu de facut  in Republica Moldova. Asta va insemna locuri de munca suplimentare si un nivel de salarizare mai mare. In plus, includerea in piata unica europeana inseamna aplicarea celor patru libertati fundamentale europene: libertatea de miscare a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor si a capitalurilor.

Articole din aceeasi categorie