20.02.2023
Siegfried Muresan, la emisiunea In PROfunzime: „Romania este si va fi intotdeauna cel mai mare aparator, prieten si sustinator al Republicii Moldova”

Europarlamentarul roman, Siegfried Muresan, asigura autoritatile si cetatenii Republicii Moldova ca Romania este si va fi intotdeauna cel mai mare aparator, prieten, dar si sustinutor pentru tara noastra. Totodata, acesta considera ca in prezent riscurile din exterior pentru Republica Moldova, din punct de vedere al apararii, nu sunt majore, ceea ce se doreste insa este dezinformarea si destabilizarea societatii, iar cel mai important acum este ca cetatenii sa nu cada prada acestor tentative. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime.

„Ne-am angajat acum pe acest parcurs european al Republicii Moldova, fiindca asta au spus oamenii din Republica Moldova ca doresc. Au votat pro-european la ultimele alegeri prezidentiale si parlamentare. UE spune ca daca Republica Moldova doreste sa ni se alature, avem si noi obligatia sa intindem o mana. Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE in doar patru lune UE a raspuns pozitiv acestei cereri si a acordat Republicii Moldova statut de stat candidat. Pentru Romania a durat ani de zile de la momentul la care am depus cererea pana am reusit sa devenim stat candidat. Acum suntem angrenati pe deplin in acest proiect, UE ajuta, Romania este principalul sustinator”, a declarat Siegfried Muresan. 

Intrebat, despre amentarile din exterior in adresa Republicii Moldova, europarlamentarul a mentionat ca unele amenintari dorite de Federatia Rusa nu exista in realitate, odata ce acestia nu au un succes militar in sudul Ucrainei. Mai mult decat atat, acum se urmareste destabilizarea si dezinformarea cetatenilor. 

„Trebuie sa stim ca unele amenintari despre care Federatia Rusa ar dori sa existe, ele nu exista in realitate, tocmai fiindca Federatia Rusa in Ucraina nu are succes militar, in sudul Ucrainei, Odesa, vedem ca sunt stabile si bine aparate. Cred ca concret riscurile pentru Republica Moldova din exterior din punct de vedere al apararii nu sunt majore, dar dupa cum a spus si presedintele vedem aceste tentative de dezinformare, de destabilizare, de aceea e foarte important ca oamenii sa nu cada acestor tentative. Protestul de ieri a fost unul mic, cred ca a fost un esec pentru cei care l-au organizat”, a adaugat Siegfried Muresan.

Acum o saptamana, presedintele Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici.

La doua zile distanta, pe 15 februarie, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj de sutinere pentru tara noastra, unde a spus ca Romania a fost si continua sa fie alaturi de Republica Moldova, condamnand ferm orice tentativa de destabilizare initiata din exteriorul tarii. Declaratii au fost facute in cadrul unei conferinte de presa. 

Articole din aceeasi categorie