12.06.2020
Siegfried Muresan: “Guvernul RM risca sa piarda cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro din partea UE”

Guvernul Republicii Moldova risca sa piarda cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. O spune europarlamentarul Siegfried Muresan.

Siegfried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: "Am coprezidat miercuri reuniunea Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova in care am transmis un mesaj foarte clar reprezentantilor Parlamentului Republicii Moldova cu privire la gestionarea crizei COVID-19 si sprijinul din partea Uniunii Europene".

Muresan afirma ca si-a exprimat ingrijorarea cu privire la numarul mare de cazuri COVID - 19 care se inregistreaza zilnic in tara noastra si spune ca odata cu masurile de relaxare, autoritatile nu au reusit sa gestioneze corespunzator evolutia pandemiei: "Relaxarea trebuie sa se faca prudent, pas cu pas si in paralel cu alte masuri de protectie".

Europarlamentarul spune ca Parlamentul European doreste sa aloce sprijin suplimentar in lupta impotriva COVID-19 si i-a recomandat parlamentarilor din RM sa ceara acest sprijin: "Incurajam Guvernul Republicii Moldova sa solicite in continuare ajutor".

"In acelasi timp, am tinut sa reiterez faptul ca Guvernul Republicii Moldova risca sa piarda cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

In luna iulie expira termenul la care autoritatile de la Chisinau mai pot primi transa a doua si a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeana. Astfel, am cerut lamuriri din partea reprezentantilor Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele inregistrate in indeplinirea conditionalitatilor agreate pentru accesarea acestor transe. Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde modificarile trebuie sa fie in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia".

Conform noilor prevederi legislative, membrii CSM pot fi alesi din randul profesorilor de drept, fiind desemnati de membrii Parlamentului Republicii Moldova. In acest context este important ca majoritatea in CSM sa fie formata de membri ai sistemului judiciar, nu de academicieni numiti politic de Parlament.

De asemenea, am cerut mai multe detalii privind consecintele care ar aparea in cazul in care Guvernul nu reuseste sa obtina acesti bani din asistenta macrofinanciara.

Noi, Uniunea Europeana, suntem un sustinator puternic al parcursului european al Republicii Moldova, insa sprijinul nostru depinde de progresele pe care autoritatile de la Chisinau trebuie sa le inregistreze, in special in domeniul justitiei. Inregistrarea unor progrese privind reforma CSM va spori sansele Republicii Moldova de a beneficia de sprijin financiar din partea UE, a subliniat europarlamentarul.

Anterior, Siegfried Muresan l-a criticat pe Ion Chicu, spunand ca are o guvernare proasta pe timp de pandemie. Au urmat mesaje dure din partea premierului.

Citeste si : Scandalul diplomatic intre Chisinau si Bucuresti ia amploare. Ion Chicu afirma ca nu-si retrage mesajul, iar Igor Dodon ii ia apararea. Ministerul de Externe de la Bucuresti l-a chemat pe ambasadorul moldovean la discutii - VIDEO

Citeste si : O noua postare in adresa RM de la europarlamentarul Siegfried Muresan, dupa scandalul cu Ion Chicu: "Speram ca autoritatile de la Chisinau sa nu fie un obstacol"

Citeste si : Ion Chicu a venit astazi cu o replica dura in adresa europarlamentarului Sigfried Muresan. Dupa ce oficialul roman a declarat ca Guvernul de la Chisinau intarzie cu implementarea reformelor, prim-ministrul l-a numit pe acesta un ratat - VIDEO

Citeste si : Ion Chicu ar putea ramane fara cetatenie romana. Reactia unui europarlamentar, dupa atacurile premierului la adresa lui Siegfried Muresan: "Un exponent al Federatiei Ruse ataca Romania si UE"

Citeste si : Europarlamentarul Siegfried Muresan spune ca premierul RM are o guvernare proasta pe timp de pandemie: "Guvernul Chicu este al vorbelor, si nu al faptelor. Sunt suparat pe acest guvern" - VIDEO


Articole din aceeasi categorie