31.05.2024
Siegfried Mureșan, despre începerea negocierilor: „Este o șansă ca acest lucru să se întâmple pe 25 iunie, deoarece Moldova nu are niciun stat în UE care să se împotrivească integrării europene”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că există probabilitatea ca negocierile să fie deschise pe 25 iunie, deoarece la moment nu există vreun stat care s-ar împotrivi integrării europene a Republicii Moldova. În același timp, acesta a menționat că după începerea negocierilor, Republica Moldova va fi apreciată individual, ci nu împreună cu Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: Cred că este o șansă ca acest lucru să se întâmple pe 25 iunie. Dacă să ne aducem aminte cu toții când Republica Moldova a primit statutul de stat candidat, eu am spus întotdeauna că Republica Moldova va primi acest statut curând, nu am spus niciodată o dată, am spus că sunt sigur că Uniunea Europeană își va respecta această promisiune rapid și am spus că momentul exact e iunie, septembrie nu e atât de important și ați primit statutul de stat candidat la primul moment posibil, iunie 2022. Apoi, când s-a luat decizia de începere a negocierilor de aderare contextul a fost complicat și cu Ucraina și așa mai departe și UE a luat de asemenea o decizie favorabilă. Eu cred că și această decizie de începere efectivă a negocierilor este probabilă. Republica Moldova nu are în momentul de față niciun singur stat în Uniunea Europeană care să se împotrivească integrării europene.”

Ulterior, europarlamentarul a menționat că după începerea negocierilor, atât Republica Moldova cât și Ucraina vor fi apreciate după performanțele proprii.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR:La începutul acestui proces decizia va fi una comună, după ce încep negocierile va fi separat în funcție de performanțele fiecăruia. Cred că acest tandem cu Ucraina în momentul de față este corect, este justificat și este benefic pentru Republica Moldova. Fiindcă Ucraina se bucură de un capital mare de simpatie la un nivel european datorită luptei care o duc oamenii împotriva agresorului. Simpatia pentru Ucraina e mare și Republica Moldova beneficiază de pe urmele acestei simpatii, dar a primit statutul de țară candidat și decizia de începere a negocierilor și prin propriile merite. Dacă Guvernul din Republica Moldova, președinta nu ar fi implimentat reformele agreate de UE atunci Republica Moldova nu ar fi reușit. Deci, în momentul de față această asociere este bună și așa cum pentru Republica Moldova e important ca Ucraina să fie ancorată în vest, să se reformeze, să se întărească, la fel este important și pentru Ucraina ca Republica Moldova să rămână un stat bine condus, în care să domnească legea, să fie întărită justiția și să fie condusă proeuropean. Mai rău și pentru Rusia, că dacă Putin ar avea și aici un pion la conducere în Republica Moldova, atunci acest parteneriat e bun pentru Ucraina, e bun pentru Republica Moldova, Dar pe parcurs Republica Moldova va fi evaluată în dependență de propriile rezultate și poate să o ia chiar înaintea Ucrainei dacă implementează reformele necesare.”

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana pe 3 martie 2022 dupa declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei. In iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de țări-candidate la aderarea la UE, iar pe 14 decembrie 2023 – a aprobat începerea negocierilor de aderare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie