23.06.2020
Sesizarea lui Sergiu Litvinenco, dupa ce Vladimir Turcan a cerut anularea hotararii prin care a fost demis din functia de presedinte al CC: "Se incearca marea cu degetul"

Sergiu Litvinenco a cerut Curtii Constitutionale ca, printr-o hotarare de interpretare, sa mai spuna o data ca actele Curtii, inclusiv cele care se refera la alegerea sau destituirea Presedintelui CC, nu pot fi atacate in instantele judecatoresti.

Sergiu LITVINECO, DEPUTAT PAS: "Am sesizat Curtea Constitutionala pentru interpretarea Constitutiei cu privire la dreptul/posibilitatea contestarii hotararilor Curtii Constitutionale cu privire la alegerea si/sau destituirea Presedintelui Curtii Constitutionale.

Desi Constitutia spune clar ca hotararile Curtii Constitutionale ”sunt definitive si nu pot fi atacate” – art.140 alin.(2) –, unii incearca sa demonstreze contrariul. In viziunea lor, desi Constitutia interzice expres contestarea hotararilor Curtii Constitutionale, dar fiind faptul ca alegerea si destituirea Presedintelui Curtii nu se incadreaza in categoria de ”acte jurisdictionale” (cum sunt, de exemplu, hotararile emise in cadrul controlului de constitutionalitate), se incearca ”marea cu degetul” – merg in instantele de judecata si solicita anularea hotararilor Curtii Constitutionale prin care Vladimir Turcan a fost destituit din functia de Presedinte, iar Domnica Manole a fost aleasa in aceasta functie.

Sigur ca sunt acrobatii juridice. De tare prost gust.

Doar ca, tinand cont de ce fel de justitie avem (sau, mai degraba nu avem), nici nu stii pana unde se poate ajunge cu dorinta nesabuita a unora de a controla totul in tara asta.

Din acest considerent, am sesizat Curtea Constitutionala si am intrebat daca, in sensul art.140 alin.(2) din Constitutie, caracterul definitiv si nesusceptibil nici unei cai de atac al hotararilor Curtii Constitutionale este incident doar asupra hotararilor emise de catre instanta de contencios constitutional in exercitarea atributiilor sale jurisdictionale sau acestuia i se circumscriu si hotararile emise in exercitarea altor atributii constitutionale, cum ar fi aceea de alegere si/sau destituire a Presedintelui Curtii Constitutionale. Mai simplu spus – am cerut Curtii ca, printr-o hotarare de interpretare, sa mai spuna o data ca actele Curtii Constitutionale, inclusiv cele care se refera la alegerea sau destituirea Presedintelui Curtii Constitutionale, nu pot fi atacate in instantele judecatoresti.

Sper ca, tinand cont de circumstantele concrete, Inalta Curte sa ofere un raspuns in termen cat mai scurt. Or, acesta ar trebui sa taie din elanul celor care incearca cu tot dinadinsul, contrar Constitutiei, legilor acestei tari, recomandarilor Comisiei de la Venetia si practicii altor state (Ucraina), sa preia cu ajutorul ”justitiei” controlul asupra Curtii Constitutionale prin instalarea lui Vladimir Turcan in fruntea acesteia."

Articole din aceeasi categorie