14.03.2022
Sergiu Tofilat: "Pe 1 mai noi audit la Moldovagaz nu o sa avem, asta ii permite Gazpromului legal sa rezilizeze contractul cu livrarea gazului"

Intrebat despre auditul de la Moldovagaz, expertii in economie au spus ca la 1 mai ar putea sa se rezilieze contractul cu Gazprom, de aceea auditul la Moldovagaz ar putea sa nu fie. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ECONOMIE: "Doar pot sa presupun, deci, pe 1 mai, noi audit nu o sa avem, absolut sigur, chiar in caietul de sarcini de audit ii scris ca el trebuie finalizat pana la sfarsitul anului, asta ii permite Gazpromului legal sa rezilizeze contractul cu livrarea gazului."

Sergiu Tofilat a mai spus ca nu crede ca Gazpromul va anula livrarea gazului, deoarece asta ar insemna ca Rusia intoarece spatele Transnistriei.

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ECONOMIE: "O sa o faca ei? Eu cred ca nu, pentru ca Gazpromul, fara contractul cu Moldovagaz, nu poate livra gaz in Transnistria si asta inseamna ca Rusia o sa ii intoarca spatele Transnistriei. Nu sunt sigur ca sunt gata sa o faca."

La fel, el a mai spus ca la 1 mai ar putea avea loc negocieri, dar nu stie daca Republica Moldova are o oferta pe care sa o aduca Gazpromului.

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ECONOMIE: "Deci cu siguranta la 1 mai vor fi negocieri. Acum intrebarea este cum suntem noi, partea moldoveneasca, Guvernul Republicii Moldova regatiti de aceste negocieri, avem noi oferta sa o punem pe masa."

Expertul a precizat ca daca Moldova nu se intelege cu Gazpromul, atunci o sa fie nevoita tara noastra sa caute din alta parte, dar problema principala este pretul acestuia.

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ECONOMIE: "Daca nu ne intelegem cu Gazpromul noi trebuie sa activam o optiune sa cumparam din alta parte. Asta noi trebuie sa stim, ca daca noi nu o sa avem oferta, noi o sa avem pozitie proasta la negocieri, daca o sa avem alternativa, putem obtine in functie de asta. Gaz in principiu este, se gaseste, problema e pretul" 

Moldova ar avea o datorie de peste 700 de milioane de dolari catre Gazprom, iar inainte de fi achitata, cele doua parti s-ar fi inteles asupra unui audit care sa anunte suma exacta a datoriei si cum s-a format aceasta. Acum doua saptamani, Agentia Proprietatii Publice a anuntat ca incepe licitatia pentru a gasi o companie europeana care sa realizeze auditul extern la Moldovagaz.

Articole din aceeasi categorie