05.06.2020
Sergiu Litvinenco, despre legea cu privire la ONG: "Daca intra in vigoare aceasta lege, Igor Dodon nu va mai putea sa fie sustinut in campanii de catre fundatia primei doamne"

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, sustine ca Igor Dodon si Ion Chicu nu doresc votarea legii privind ONG-urile din cauza ca, o data cu intrarea in vigoare a acestei legi, presedintele statului nu va mai putea fi sustinut de fundatia primei doamne, in campaniile electorale. Declaratiile au fost facute la emisiunea In PROfunzime.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Daca este sa ne referim la legea ONG-urilor, lucrurile in principiu sunt foarte clare. Obiectia reala a Partidului Socialistilor cu referire la aceasta lege este alta decat cea care este vociferata de catre Dodon si Chicu.

Da, ei spun ca legea contravine intereselor nationale, dar acesta este un lucru absolut fals, or pe de o parte acesta lege intruneste toate criteriile si corespunde tuturor standartelor comisiei de la Venetia si OSCE si socialistii nu au inaintat absolut nici un amendament.

Daca teoretic admitem ca ea contravine intereselor nationale, asa cum spune Dodon si Chicu, respectiv socialistii, parlamentarii din PSRM, ar putea veni cu un amendament.

Ce-i deranjeaza pe socialisti? Conform acestei legi, nicio organizatie necomerciala nu se va putea implica in campania electorala si nu va putea face agitatie electorala, fie deschisa sau ascunsa.

In categoria organizatiilor necomerciale intra si fundatiile. Acum se stie foarte bine ca sotia presedintelui are o fundatie care se numeste “Din suflet”, aceasta este finantata in mod absolut netransparent.

Presa scrie ca ar fi finantata de Ceaika, fiul fostului procuror general a Federatiei Ruse.

Daca intra in vigoare aceasta lege, Igor Dodon nu va mai putea sa fie sustinut in campanii de catre fundatia primei doamne.

Aceasta fundatie ar trebui sa-si suspende activitatea pe durata campaniei electorale si nu va putea in continuare sa sustina candidatul Igor Dodon prin coruperea alegatorilor, prin oferirea de daruri, asa cum s-a intamplat pana in prezent.

Asta este cauza reala dincolo de pretextele vociferate de Dodon si Chicu.

Practic se da cu piciorul in 600 de milioane de lei necesari pentru RM, pentru cetatenii RM doar ca Igor Dodon sa aiba posibilitatea sa-si faca mendrele."

In martie 2016, Ministerul Justitiei a inceput elaborarea noii Legi cu privire la organizatiile necomerciale.

Acest proiect a fost parte a Planului National de Actiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justitiei, din care au facut parte si reprezentanti ai societatii civile.

Proiect transpune cele mai bune practici si standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de catre Comisia de la Venetia si OSCE/ODIHR. Proiectul limiteaza posibilitatile autoritatilor de a exercita presiuni asupra organizatiilor necomerciale si exclude limitarile nejustificate pentru fondarea organizatilor necomerciale de catre anumite categorii de persoane.

De asemenea, proiectul simplifica inregistrarea organizatiilor necomerciale si structura rigida de organizare interna a organizatiilor necomerciale impusa de legislatia actuala. Proiectul nu impune reinregistrarea organizatiilor necomerciale si nu limiteaza finantarea externa a acestora.

In ceea ce priveste activitatea politica, acesta instituie interdictia absoluta pentru organizatiile necomerciale de a sustine candidatii in alegeri si instituie limite clare privind relatiile dintre organizatiile necomerciale si partidele politice.

Proiectul, de asemenea, instituie legislatia cadru privind finantarea sau sustinerea de catre stat a organizatiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de catre legislatia actuala. Proiectul a fost supus repetat consultarilor publice de catre Ministerul Justitiei si a fost imbunatatit in urma acestora.

Proiectul a fost votat de Parlament in prima lectura la 3 mai 2018.

Intre timp, proiectul de lege a adunat toate avizele necesare, inclusiv avizul CNA si cele ale comisiilor de specialitate vizate. Desi adoptarea proiectului in lectura finala urma sa fie o actiune fireasca, Parlamentul tergiverseaza adoptarea proiectului in lectura finala.

Articole din aceeasi categorie