30.01.2023
Sergiu Litvinenco, despre condamnarea Republicii Moldova la CEDO: "Este o situatie trista, dar si mai trist este ca in viitorul apropiat Republica Moldova va avea si mai multe probleme cu CEDO". Care este motivul invocat de ministru

Ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, sustine ca in viitorul apropiat Republica Moldova va avea si mai multe probleme cu CEDO, intrucat anual tot mai multi cetateni a caror dosare au fost investigate in timpul regimului Plahotniuc, isi cauta dreptate.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI:  "Din pacate este o situatie trista, dar si mai trist este ca in viitorul apropiat Republica Moldova va avea si mai multe probleme cu CEDO, pentru ca se adreseaza cetatenii a caror dosare au fost investigate, examinate inclusiv in timpul regimului Plahotniuc si din pacate Republica Moldova inca va fi condamnata de mai multe ori la CEDO pentru ca situatia din domeniul respectiv este asa cum este si noi lucrul acesta il cunoastem foarte bine. Numarul cererilor care vin la momentul de fata, fata de anul trecut, s-a triplat."

Intrebat despre cine se face vinovat de aceasta situatie si daca va raspunde cineva de aceasta, ministrul spera ca in viitor fiecare va raspunde pentru sentintele gresite.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Si asta este acum o problema, evident ca nu fiecare caz de condamnare automat conduce la un dosar fata de persoanele care sunt vinovate. Dar eu cred ca odata si odata noi trebuie sa ajungem la cazul cand un judecator sau un procuror restituie banii. Sunt deacord ca trebuie sa plateasca cei care sunt vinovati de condamnarea Republicii Moldova la CEDO si eu sper ca in viitorul apropiat va aparea prima randunica."

In total, anul trecut CEDO a inregistrat peste 45 de mii de cereri, cu peste 1000 mai mult decat in 2021. 41 la suta din cererile inregistrate in 2022 la CEDO au fost impotriva Turciei si Federatiei Ruse. Totodata, Suedia, Olanda si Irlanda nu au avut nicio hotarare de condamnare anul trecut, iar Germania si Marea Britanie, de exemplu, au avut pana la 2 hotarari de condamnare.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 30 ianuarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie