30.01.2023
Sergiu Litvinenco, despre anularea concursul pentru sefia PCCOCS: "Situatia din jurul acestui concurs stirbeste imaginea institutiilor"

Ministrul Justitei, Sergiu Litvinenco, sustine ca cea mai buna optiune in situatia data, este anularea concursul pentru sefia PCCOCS, intrucat acesta stirbeste imaginea institutiilor. Totodata, liderul anunta ca maine va fi examinata acesta propunere, iar daca va fi luata o decizie finala in acest sens, reluarea concursului ar urma sa aiba loc la finele lunii aprilie. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Ca sa fie foarte clar cu acest concurs, eu regret ca s-a ajuns aici. Situatia din jurul acestui concurs stirbeste imaginea institutiilor, dar atat timp cat nu exista o imagine buna a institutiilor, nu exista increderea in justitie si daca nu exista increderea cetatenilor, nu se poate merge mai departe. Optiunea mea este ca noi maine sa examinam anularea acestui concurs.

Si reluarea concursului dupa ce vom avea un CSP trecut prin procedura de pre-veting. Calendaristic aproximativ, lucrul acesta s-ar intampla, undeva in aprilie, final de aprilie, inceput de mai. Conform calendarului comisia ar urma sa se finalizeze procesul de eveluare a candidatilor CSP inscrisi pentru cursa pentru Consiliul Superior al Procurorilor."

Ulterior, intrebat despre care sunt motivele juridice care ar permite anularea acestuia, ministrul a afirmat ca: 

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Solutiile juridice sunt prevazute in codul administrativ, organul emitent poate sa ia o decizie de a anula procedura de concurs."

Totodata, Litvinenco sustine ca autoritatile s-au grabit sa initieze acest concurs.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "De ce nu s-a mai asteptat un pic, dar eu cred ca nu este tarziu sa se revina la aceasta decizie care a fost luata prin noiembrie, respectiv asta este situatia si acum trebuie sa reiesim din situatia creata."

La fel, ministrul a fost intrebat si despre faptul daca anularea concursului nu va avea o influenta directa si asupra alegerii sefului PA.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Nu are nici o legatura. Acela a fost un concurs initiat si finalizat, iar aici este un concurs abia initiat. Nu s-a avansat in acest proces."

De asemenea, Litvinenco a venit cu o reactie la cererea fostului procuror general adjunct, Eduard Bulat, care a solicitat ca concursul sa fie amanat, iar el sa fie numit in aceasta functie.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Considera ca are acest drept, dar din punctul meu de vedere nu are acest drept. Legea spune ca un procuror general adjunct atunci cand ii inceteaza mandatul, poate sa-si aleaga oricare alta functie de procuror vacant. Functia de procuror sef al procuraturii PCCOCS se obtine pe baza unei proceduri separate, respectiv cazul dat nu se incadreaza. Din punctul meu de vedere el nu poate pretinde la functia respectiva. Pentru ca legea s-a schimbat in 2022 si s-a stabilit o procedura sepaarata, speciala pentru desemnarea procurorului sef al PCCOCS."

Ulterior, insa acesta a refuzat sa comenteze pozitia colegilor sai.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "Nu vreau sa comentez pozitia colegilor din CSP."

Pe 11 noiembrie anul trecut, CSP a anuntat concurs pentru selectarea candidatului la functia de procuror-sef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauzelor Speciale. Trei candidati s-au inscris in concurs. 

Primul este Sergiu Russu, care a fost pana pe 16 ianuarie sef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauzelor Speciale, atunci cand membrii CSP l-au numit in aceasta functie pe procurorul Victor Furtuna.Membrii CSP si-au dat votul pentru el, desi procurorul general interimar, Ion Munteanu, a inaintat pentru aceasta functie candidatura lui Sergiu Russu

Al doilea candidat este Eugen Rurac care a instrumentat mai multe dosare de rezonanta cum ar fi cel al presedintelui CSJ, Ion Druta, acuzat de imbogatire ilicita, sau „Мetalferos”. Tot Rurac a fost cel care a renuntat, intr-un final, la invinuirea pe numele actualui presedinte al Curtii Constitutionale, Domnica Manole. Rurac a gestionat si dosarul pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanta in dosarul fraudei bancare. 

A treia persoana care aspira la functia de sef PCCOCS este avocatul Andrei Matco. Anterior, acesta a detinut functia de sef-adjunct al sectiei judiciare si investigatii generale in Procuratura municipiul Chisinau.  

Pe 23 ianuarie, cei trei candidati pentru functia de procuror sef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale au fost admisi la a doua etapa a preselectie, proba interviu. Decizia a fost luata astazi de Comisia speciala de preselectie a candidatilor.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 30 ianuarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Sursa:

Articole din aceeasi categorie