25.03.2021
Sedinta Parlamentului s-a incheiat din lipsa de cvorum: PSRM si Pentru Moldova au parasit sedinta. A doua tentativa de numire a unui prim-ministru inaintat de Maia Sandu a ESUAT - VIDEO

A doua tentativa de numire a unui prim-ministru inaintat de Maia Sandu a esuat. La sedinta de astazi, deputatii urmau sa supuna votului proiectul de hotarare pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului si acordarea votului de incredere Guvernului Grosu. Deputatii socialisti si cei din platforma "Pentru Moldova" au anuntat ca nu vor vota pentru Guvernul Grosu si au parasit sedinta Parlamentului. Din lipsa de cvorum, subiectul a fost epuizat. O noua sedinta a Ligislativului va avea loc maine. 

UPDATE 12:00: Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Constat lipsa cvorumului, sedinta de azi este inchisa, ne convocam maine al ora 10:00."

UPDATE 11:59: Marina TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL SOR: "Ceea ce trebuia sa spunem noi astazi deja am spus si nu sunt alte subiecte mai importante decat cele declarate si la briefing-ul de presa, atat si de domnul Furculita. Si noi parasim sala, parasim sedinta si speram ca de maine vom munci pentru binele cetatenilor."

UPDATE 11:55: Deputatii PSRM cheama parlamentarii la negocieri si isi reitereaza pozitia privind sustinerea candidatului Vladimir Golovatiuc la functia de prim-ministru.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: "Majoritatea parlamentara absolut formalizata, in componenta nominala a 53 de deputati, reitereaza suportul pentru candidatul inaintat, domnul Vladimir Golovatiuc. Totodata, anuntam despre dezacordul in ceea ce priveste alegerile parlamentare. Invitam actorii politici la un dialog constructiv." 

UPDATE 11:51: Sedinta Parlamentului continua.

Zinaida Greceanii: "Primul subiect, privind ianintarea lui Igor Grosu, a fost epuizat si nu ne mai intoarcem la el."

UPDATE 10:25: Zinaida Greceanii a anuntat ca nu exista cvorum pentru a continua sedinta, primul subiect de pe ordinea de zi a fost epuizat si a anuntat pauza pentru o ora. Deputati vor reveni in sala de plen la ora 11:30. 

UPDATE 10:18: Fractiunea SOR si Platforma "Pentru Moldova" anunta ca parasesc sedinta.

Mariana Tauber: "Fractiunea SOR si Platforma "Pentru Moldova" anuntam ca nu vrem sa participam in acest circ, acest show de prost gust. Sunt prezente mai multe persoane care si-au incercat candidatura la functia de ministru. Am inteles ca ceea ce se intampla astazi nu este adevarat. Parasim sedinta aceasta."

UPDATE 10:17: PSRM anunta ca nu va participa la sedinta de astazi.

Vlad Batrincea: "Nu consideram ca din partea presedintelui a fost un interes sincer. Este un teatru regizat si nu credem ca cineva va examina in serios votarea acestui Guvern. Noi nu dorim sa participam la acest joc si fractiunea PSRM va parasi sala de plen, iar dupa pauza suntem gata sa revenim pentru a examina proiectele de legi".

UPDATE 10:15: Ordinea de zi este aprobata.

UPDATE 10:13: Nicolae Ciubuc propune includerea pe ordinea de zi a proiectului nr.402 din 25 septembrie 2020. Proiectul a fost introdus in ordinea de zi.

UPDATE 10:12: Radu Marian propune includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege nr. 50 cu privire la modificarea Codului Fiscal. Nu a intrunit numarul de voturi.

UPDATE 10:00: Sedinta Parlamentului a inceput. Sunt prezenti in sala 89 de deputati. Nu s-au inregistrat prezenta: Sor Ilan (cerere), Dumitru Diacov (concediu medical), Ivanov Violeta (concediu medical), Dumitru Alaiba (concediu medical), Guzun Ludmila (concediu medical), Reghina Apostolova (concediu medical), Sergiu Sarbu (concediu medical), Andronache Vladimir (cerere), Bologan Victor (cerere), Petru Jardan, Denis Ulanov, Nichiforciuc Eugeniu. 

Ordinea de zi si suplimentul.

La data de 16 martie, presedintele Maia Sandu l-a inaintat pe Igor Grosu in calitate de candidat pentru functia de sef al executivului, ceea ce a trezit nemultumiri din partea reprezentantilor mai multor partide. Anuntul a venit dupa ce Mariana Durlesteanu, candidata inaintata de majoritatea PSRM-SOR, a anuntat ca isi retrage candidatura.

Acum doua zile, Igor Grosu si-a prezentat echipa pentru guvern. Din echipa fac parte: Natalia Gavrilita – Prim-viceprim-ministru, ministru al Finantelor; Viorel Cibotaru – Viceprim-ministru pentru Reintegrare; Mihai Popsoi – Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene; Andrei Spinu – ministrul Economiei si Infrastructurii; Anatolie Nosatii – ministrul Apararii; Anatolie Topala – ministrul Educatiei, Culturii si Cercetarii; Ala Nemerenco – ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale; Ana Revenco – ministrul Afacerilor Interne; Sergiu Litvinenco – ministrul Justitiei; Vladimir Bolea – ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului.

Articole din aceeasi categorie