06.05.2022
Secretarul general adjunct al NATO: Intram intr-o faza decisiva a razboiului din Ucraina. Nu vedem un risc de escaladare

Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO, spune ca razboiul din Ucraina va intra intr-o faza decisiva in urmatoarele saptamani.

„Intram intr-o faza decisiva a razboiului pe care Rusia l-a pornit impotriva Ucrainei. Anticipam ca urmatoarele saptamani vor fi decisive, chiar daca razboiul se va intinde pe o perioada mai lunga”, a spus el intr-un interviu pentru Al Jazeera.

Geoana a subliniat ca Alianta nu se asteapta ca razboiul sa escaladeze si sa fie implicata NATO.

„Nu vedem, din punct de vedere militar, ca Rusia vrea sau poate sa escaladeze conflictul, mai ales cu NATO. Probabil faptul ca NATO a mobilizat forte semnificative suplimentare pe flancul estic, ca am activat pentru prima data in istorie planul defensiv pentru tarile estice, a fost descurajant”, a spus el, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, adauga Mircea Geoana, este de asteptat ca razboiul sa continue in Ucraina.

„Razboiul va continua, cu mai mare intensitate si mai multe victime probabil, dar nu vedem un risc de escaladare intre Rusia si NATO si de asemenea incercam sa evitam un astfel de scenariu”, a explicat el.

Geoana a mai vorbit in cadrul interviului si despre cum a gestionat Ucraina atacul Rusiei lui Vladimir Putin.

„Ucraina, ca forta militara, a ajuns la un standard cvasi-NATO, in timp ce Rusia a ramas o armata post-sovietica. Cred ca diferentele in calitatea leadershipului in domeniul militar nu ne-au surprins. Ne-a surprins curajul incredibil al ucrainenilor, al tuturor, nu doar al armatei. Capacitatile de comunicare ale presedintelui Zelenski si ale echipei sale”, a spus Geoana.

Articole din aceeasi categorie