28.11.2020
Se cere retragerea cetateniei romane a socialistului Adrian Lebedinschi. Liderul partidului "Democratia Acasa" a lansat o petitie online

Liderul partidului "Democratia Acasa", Vasile Costiuc a lansat o petitie online prin care cere retragerea cetateniei romane a deputatului socialist, Adrian Lebedinschi. Asta, dupa ce socialistii au inregistrat in parlament un proiect de lege prin care vor statut special pentu limba rusa.

"Functionarii publici ar putea fi obligati sa ofere informatii si in rusa. Socialistii vor statut special pentru limba rusa. Deputatii Vasile Bolea, Bogdan Tirdea si Adrian Lebedinschi trebuiesc taxati dur pentru asemenea porcarii. Solicitam autoritatilor Romane sa-i retraga lui Adrian Lebedinschi cetatenia romana", spune autorul petitiei.

Autorii proiectului de lege sunt deputatii PSRM, Bogdan Tirdea, Vasile Bolea si Adrian Lebedinschi. Prin acest proiect de lege, socialistii cer ca vorbitorii de limba rusa sa aiba posibilitatea sa se adreseze in institutiile publice in limba pe care o vorbesc, iar functionarii publici sa le traduca informatia la fel in limba rusa.

Totodata, Costiuc spune ca, desi, in prezent actele oficiale se traduc si in limba rusa si statul recunoaste si protejeaza prin Constitutie (la alineatul 2, articolul 13) „dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la functionarea limbii ruse si a altor limbi vorbite pe teritoriul tarii”, parlamentarii au propus o serie de reglementari care ar intari statutul limbii ruse pe teritoriul republicii.

Citeste si :  Statut special pentru limba rusa. Socialistii cer ca angajatii institutiilor publice sa fie obligati sa vorbeasca in limba rusa pentru cei care nu cunosc romana. Proiectul de lege - inregistrat in Parlament / DOC

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie