12.06.2020
Schimb de replici intre Adrian Lebedinschi si Mihai Popsoi cu privire la legea ONG-urilor. Declaratiile facute la In PROfunzime: "Imi place ca la Popsoi pofta vine mancand"

Deputatii Adrian Lebedinschi si Mihai Popsoi au facut un schimb de replici pe subiectul legii ONG-urilor. Lebedinschi l-a acuzat pe Popsoi ca ar vrea ca legea sa fie respinsa. La randul sau Popsoi l-a corectat pe socialist, spunand ca 40% din banii din cea de-a doua transa sunt sub forma de grant. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Lorena BOGZA: Legea cu privire la ONG-uri care a provocat discutii aprinse. Dodon spunea ca nu o va promulga. Cu ce s-a schimbat situatia?

Adrian LEBEDINSCHI, DEPUTAT PSRM: "Erau cateva amendamente, cateva prevederi care impiedicau dezvoltarea statalitatii, ele au fost inlaturate de colegi pentru ca legea sa fie una obiectiva. Intotdeauna exista posibilitate de a o imbunatati. Nu as vrea ca o anumita lege sa devina o conditionalitate pentru Republica Moldova, noi am avut asa experiente in anul 2013-2014."

Legea ONG-urilor a fost aprobata astazi in sedinta Parlamentului in lectura finala si constituie o conditionalitate pentru primirea celei de-a doua transe a suportului macrofinanciar. Subiectul respectiv a trezit discutii aprinse intre deputatul socialist si Mihai Popsoi, intrucat primul a spus ca banii ce urmeaza sa fie acordati sunt sub forma de credit.

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: "Au fost respinse amendamentele problematice, de accea legea a fost aprobata. As vrea sa punctez ca 60% din suma este credit, dar 40% este grant, deci bani care nu trebuie intorsi. Adica din 30 milioane, 40% nu le vom intoarce. Un alt aspect. E usor cinic sa auzi asta de la un coleg socialist. Este in interesul cetatenilor Republicii Moldova pe de alta parte. Speram sa definitivam legea si Igor Dodon sa o promulge si sa vina banii in Republica Moldova."

Intrebat daca va fi nevoie de votarea in lectura a treia, deputatul PAS a raspuns ca "au fost zeci de amendamente si posibil se va recomanda a treia lectura."

Ulterior, Adrian Lebedinschi l-a acuzat pe Popsoi ca acesta ar vrea sa obtina si alte cedari in privinta legii ONG-urilor.

Adrian LEBEDINSCHI, DEPUTAT PSRM: "Imi place ca la Popsoi pofta vine mancand, in urma acestor negocieri a fost o sedinta foarte complicata. Au fost foarte multe cedari, iar dl Popsoi vrea sa obtina si alte. El vrea ca aceasta lege sa fie respinsa."

In replica, Mihai Popsoi a spus ca:

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: "Nu e problema ca pofta vine mancand, spuneam ca este doar o scapare. Ati vazut cum a demers sedinta Parlamentului. Proiectul a fost propus in 2017, a stat foarte mult si s-a prafuit. Comisia juridica nu s-a ispravit."

Astazi, dupa doua ore de dezbateri si polemici, legea cu privire la ONG-uri a fost aprobata. Pentru ea au votat toti deputatii din sala, documentul fiind si una din conditiile pentru deblocarea finantarii din partea UE.

Conform acestei legi in perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot sustine material concurentii electorali si nu poat face campanie electorala, dar pot promova alegerile si organiza dezbateri electorale, monitorizand in acelasi timp alegerile. De asemenea, termenul de inregistrare a organizatiilor necomerciale este redus de la 30 la 15 zile, iar organizatia necomerciala este inregistrata de catre Agentia Servicii Publice si dobandeste personalitate juridica din momentul inregistrarii. Totodata, pentru inregistrarea organizatiei necomerciale, a modificarilor si completarilor la statutul acesteia, nu se percepe taxa.

- In perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot sustine material concurentii electorali

- Termenul de inregistrare a unui ONG este redus de la 30 la 15 zile

- Nu se percepe taxa pentru inregistrarea unui ONG, a modificarilor si completarilor la statutul acesteia

Noile reglementari stabilesc principiile de constituire si incetare a organizatiilor necomerciale, de desfasurare a activitatii, precum si procedura de obtinere a statutului de utilitate publica. Anterior, Igor Dodon a declarat ca nu va promulga aceasta lege din principiu.

Articole din aceeasi categorie