05.07.2024
Săptămâna viitoare Republica Moldova va prezenta primul raport în fața Comisiei Europene care va viza capitolul ce ține de achiții publice. Declarațiile vicepremierului pentru integrare - VIDEO

Săptămâna viitoare țara noastra va prezenta primul raport în fața Comisiei Europene care va viza capitolul ce ține de achiții publice, fiind unul din primele 5 care vor fi deschise la începutul anului viitor. Despre asta a anunțat la emisiunea În Profunzime vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, care a precizat că pentru asta o delegație a instituției europene va veni la Chișinău miercuri și joi, lucru care se întâmplă pentru prima dată în istoria extinderii UE. Asta pentru că de obicei statele care vor să adere trebuie să meargă la Bruxelles pentru aceste prezentări, afirmă negociatorul șef al țării noastre.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Săptămâna viitoare pe data de 10 iulie avem prima sesiune de screening bilateral, am primit calendarul săptămâna trecută imediat după prima conferință interguvernamentală. Prima sesiune va dura două zile, 10 și 11 iulie. De obicei, toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles, noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Deci, e prima dată în istorie când vine...”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „- „De ce?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Noi am încercat ceva nou, în așa fel încât colegii din Comisia Europeană să poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum ne organizăm, cum reușim să organizăm acest screening la noi acasă. Vom acoperi din clasterul „valori fundamentale”, capitolul ce ține de achiții publice.”

Primul claster este un cumul de 5 capitole, printre care sistemul judiciar și drepturile fundamentale, justiție, libertate și securitate, achiziții publice, statistici și 
control financiar.

Anume aceste 5 capitole vor fi deschise la începutul anului viitor pentru negocierile de aderare. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Fiecare țară a prezentat Comisiei Europene cum vede ea aceste negocieri. Cu ce ne-am dus noi?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Noi am acceptat în totalitate tot cadrul (n. red. - de negocieri), cu toate acestea am menționat câteva subiecte, câteva sectoare ale economiei unde potențial am putea să solicităm anumite perioade mai lungi pentru a ne pregăti de aderare, niște amânări.”

Cristina Gherasimov a precizat că în poziția de negociere a Republicii Moldova care a fost prezentată la Luxemburg săptămâna trecută au fost incluse câteva sectoare generale și va fi nevoie de mai mult timp pentru a fi aduse la standardele UE.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Am menționat agricultura, mediul înconjurător. - Acestea fiind considerate două dintre cele mai dificile înțeleg capitole? -  Exact! Avem două treimi din legislația comunitară care se referă fie la agricultură, fie la mediul înconjurător. Chiar și statele membre actuale au obstacole în implementarea tuturor regulilor și acquis-ului comunitar pe aceste capitole, respectiv noi putem deja deduce că și noi vom fi într-o situație similară.”

Negocietorul șef al Republicii Moldova susține că acum marea provocare este lipsa de oameni care să lucreze la transpunerea legislației europene, dar deja unele progrese în acest sens sunt fiind create grupuri de lucru în mai multe instituții care se vor ocupa de acest lucru.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Sute și sute de funcționari publici, împreună cu ei lucrăm și cu societatea civilă, lucrăm cu experți delegați de către UE, lucrăm cu experți din România, din alte state. Chiar astăzi m-am întâlnit cu o delegație din estonia care la fel este gata chiar anul acesta să ne ofere instruiri pentru 100 de funcționari publici, deci avem o deschidere totală pentru a construi acea capacitate care la momentul dat încă șchiopătează. Dar vreau să vă asigur că nu suntem noi într-o situație deosebită. Toate statele candidate au început de la aceeiași etapă.”

Odată cu perioada de screening bilateral care va arăta la ce etapă se află Republica Moldova și cât de departe este de acele standarte de viață mai bună, Cristina Gherasimov afirmă că vor veni și fonduri de preaderare pentru a susține dezvoltarea țării.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Când vom ști care este diferența și o să putem să le transpunem într-un plan de acțiuni foarte clar, cu costuri foarte clare, atunci o să ptem deja și avea o înțelegere mai bună de câți bani avem nevoie și o să putem să aplicăm pentru aceste fonduri.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:   „Avem nevoie de niște oameni capabili să facă niște proiecte și să ceară finanțare pentru aplicarea acestor proiecte. Noi suntem capabili să facem asta?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ:  „Noi lucrăm acum anume să ne consolidăm aceste capacități. Acum capacitatea noastră de absobție nu este la cel mai înalt nivel pentru că nu prea am făcut-o până acum. Noi urmează să învățăm cu toții cum se fac aceste lucruri ăn așa fel ca o universitate să poată să aplice, o primărie să poată să aplice sau un minister să poată să aplice.”

Pratica partenerilor externi la acest capitol la fel va fi de învățătură pentru Republica Moldova, afirmă vicepremierul pentru integrare europeană. Săptămâma trecuta la Luxemburg a avut loc conferința interguvernamentală Moldova-UE, unde au fost lansate oficial negocierile de aderare a țării noastre la UE.

Articole din aceeasi categorie