31.10.2022
„Sanctiunile afecteaza partidul”. Ambasadorul Kent Longsdon la emisiunea In PROfunzime, despre cum este afectat partidul SOR de sanctiunile impuse de SUA

Ambasadorul SUA la Chisinau, Kent Longsdon, a spus ca partidul SOR este afectat de santiunile impuse saptamana trecuta de SUA. Mai mult decat atat, ambasadorul mentioneaza ca in cazul in care partidul are active pe terioriul SUA acestea sunt blocate. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

„Va afecta partidul SOR. De exemplu, daca ei lucreaza cu companiile, persoane, banci din SUA, toate aceste entitati vor trebui sa raporteze acest lucru la departamentul Trezorariei. Activele acestea sunt inghetate, astfel daca partidul are active sau daca partidul vrea sa calatoreasca, toate aceste lucruri care se intampla domnului Sor si doamnei Sor de asemnea se vor intampla si partidului. Sanctiunile afecteaza partidul in acelasi mod, conform legilor noastre”, a declarat Ambasadorul SUA la Chisinau. 

Totodata, Kent Longsdon precizeaza ca in cazul in care in SUA ar exista un astfel de partid, cu astfel de sanctiuni impotriva lui, acesta partid nu ar putea functiona. 

„Daca ar fi un partid american care va avea aceste sanctiuni. Acest partid nu va putea sa functioneze in SUA. Ce fac alte tari, ce fac alte Guverne, aceasta este decizia acestora”, a adaugat ambasadorul Kent Longsdon. 

Saptamana trecuta, Statele Unite ale Americii au anuntat sanctiuni impotriva lui Ilan Sor. Iar odata cu liderul, si partidul SOR intra in lista de persoane si entitati sanctionate de Statele Unite. Asta pentru ca formatiunea a actionat in numele lui Sor, care, la randul sau, ar apara interesele Moscovei.  

In comunicatul Oficiului pentru Controlul Activelor Straine al Trezoreriei SUA scrie ca inainte de alegerile parlamentare din 2021, Moscova planuia sa readuca Moldova in sfera de influenta a Rusiei. Mai exact, asta urma sa se intample prin intermediul lui Ilan Sor. Deputatul fugar ar fi colaborat cu anumiti cetateni rusi pentru crearea unei aliante politice, pentru ca ulterior sa sustina acte legislative in interesul Federatiei Ruse. 

Un an mai tarziu, Sor ar fi primit sprijinul Rusiei pentru destabilizarea situatiei politice in tara. Moscova ar fi colaborat cu deputatul fugar in iunie 2022, pentru a tergiversa procesul de obtinere a statutului de tara candidat la aderarea la UE. In acea perioada, liderii UE urmau sa se intruneasca pentru a analiza cererea Republicii Moldovei in acest sens, iar in tara, partidul Sor organiza manifestatii in Piata Marii Adunari Nationale, solicitand demisia Maiei Sandu. 

Toate aceste actiuni au servit drept motiv de a-i impune sanctiuni lui Ilan Sor pe teritoriul SUA. Sanctiunile presupun blocarea proprietatilor si activelor deputatului fugar pe teritoriul SUA, precum si a persoanelor din anturajul acestuia si tranzactiile catre conturile deputatului fugar vor fi interzise.

In anul 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, banii pe care i-ar fi spalat ulterior prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Sor a fugit din tara in 2019. Ultima data, a fost vazut in spatiul public din Moldova pe data de 12 iunie 2019, la o conferinta de presa, cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie