Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Rusia nu a rezervat volumul necesar de gaz pentru stânga Nistrului, vorbim despre 5,7 mln de m3. De ce ar face-o sau de ce n-ar face-o?”
Alexandru FLENCHEA, DIRECTORUL ASOCIAȚIEI INIȚIATIVE 4 PEACE: „Gazprom nu are angajamente în raport cu Transnistria. Compania Moldovagaz care este singurul cumpărător al gazului de la Gazprom. Nu are treabă Gazprom cu stânga Nistrului, vorbim despre termeni contractuali.”
Astfel, directorul Asociației inițiative pentru pace, Alexandru Flenchea susține că nu este clar de ce autoritățile au așteptat ca Gazprom să respecte de această dată contractul de livrare a gazelor pe care îl încalcă deja de mai bine de doi ani.
Alexandru FLENCHEA, DIRECTORUL ASOCIAȚIEI INIȚIATIVE 4 PEACE: „Angajamente pe care Moscova nu le mai respectă încă din mai 2022, când, prin coincidență, probabil, a redus volumul de gaze livrate zilnic, exact la cantitatea de care are nevoie stânga Nistrului și a lăsat restul țării fără gaz. De unde să ai așteptări ca Gazprom să ne dea în continuare, indirect și nouă, să ne dea în continuare gaz gratuit.”
Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG.MD: „Contractul ăsta parcă este, parcă nu-i. Rusia folosește acest gaz pentru a finanța, a subsidia cumva regimul separatist de acolo. De ce a decis acum să oprească acest lucru? Sunt mai mulți factori, dar cu siguranță ruta de livrare nu este o problemă. Scuza invocată că expiră contractul de tranzit prin Ucraina nu este o problemă, există rută alternativă, prin Trurcia, gazoduct la care Gazprom este coproprietar.”
Mai ales că Gazprom a confirmat faptul că nu are nicio problemă tehnică de a livra gaz prin Turcia, dar a condiționat acest lucru prin achitarea de către Moldova a datoriei inexistente de 700 de mln de dolari.
Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG.MD: „Au pus această condiție politică ca noi să recunoaștem acea datorie artificială-umflată care prin auditul extern făcut la cererea autorităţilor de la Chișinău a fost infirmată.”
Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Problema nu este în disponibilitate sau indisponibilitate acestei rute. Problema este, într-adevăr, pur politică. Conducerea țării de ani buni vorbește că Moscova folosește gazul ca și instrument de șantaj politic. Deci toată, imaginea este super clară și doar mă întreb cum putem noi sau cum am putut până acum să construim toată strategia noastră energetică și tot planul anti-criză, singura miză să fie Gazpromul și bunăvoința Gazpromului. Adică în momentul în care Gazprom hotărăște să avem noi gaz sau să nu avem gaz, să avem lumină sau să nu avem lumină, cum să trăim, cum să ne aranjăm relațiile cu Tiraspolul. Mă întreb ce fac autorităţile?”
Alexandru Flenchea afirmă că țara noatră a rămas în contunuare dependentă energetic de Rusia, chiar dacă autoritățile au afirmat contrariul în ultimii ani. Muravschi atrage atenția că pe lângă șantajul politic intern din partea Federației Ruse, Kremlinul folosește țara noastra și ca instrument de șantaj în regiune.
Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG.MD: „Noi suntem parte a acestui efort de a pune presiune pe europeni ca ei să-i convingă pe ucraineni să permită acest tranzit. Pentru că oprirea tranzitului prin Ucraina are dezavantaje economice economice și politice foarte mari pentru Rusia.”
Experții au comentat și declarațiile autorităților privind posibilitatea de a asigura regiunea transnitreană cu gaz, dacă totuși Moscova decide să lase cetățenii de acolo fără această resursă în prag de iarnă.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Problema care apare este că cetățenii de acolo nu pot plăti pentru acest gaz?”
Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Dar cetățenii de pe malul drept pot plăti aceste facturi? Dacă e să credem Ministerul muncii și protecției socoiale – nu. Majoritatea gospodăriilor beneficiază de compensații, deci nu pot achita. De asta ce facem? Comparăm două sărărcii? Nu cred că e o abordare corectă. Cu atât mai mult că în stânga Nistrului sunt bani, faptul că nu pot plăti pentru că așa s-au obișnuit, da. Dar asta nu înseamnă că în stânga Nistrului nu sunt resurse pentru a procura gaz. Calculele care le-am făcut noi la inițiativa pentru pace arată că dacă s-ar impozita afacerile din stânga Nistrului așa cum sunt impozitate toate companiile în dreapta Nistrului, veniturile la buget ar fi în jur de jumătate de miliard de dolari.”
Situația privind livrările de gaz în regiunea transnitreană este incertă în condițiile în care Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor rusesc pe teritoriul său. Astfel autoritățile așteaptă data de 31 decembrie pentru a vedea dacă Rusia va trimite sau nu gaz prin ruta alternativă din Turcia.