20.02.2023
„Rusia nu apreciaza sansa pe care Moldova o are acum.” Cum comenteaza Siegfried Muresan ultimele declaratii venite de la Moscova in adresa tarii noastre

Europarlamentarul Siegfried Muresan, considera ca toate declaratiile care au venit in ultimele saptamani de la Moscova in adresa Republicii Moldova au fost menite doar sa intimideze cetatenii tarii noastre, ca acestia sa le fie teama si sa nu mai aiba incredere in autoritati. Acesta mentioneaza in cadrul emisiunii In Profunzime, ca cetatenii trebuie sa isi pastreze calmul, sa se informeze, sa asculte de autoritatile de la Chisinau pentru a nu cadea prada declaratiilor facute de reprezentantii Federatiei Ruse. 

„Ceea ce noi trebuie sa facem, ceea ce cetatenii Republicii Moldova trebuie sa faca, in primul rand este sa nu se lase intimidati, sa gandeasca lucid, care este situatia, pentru ca Federatia Rusa doreste sa instinge la teama, doreste ca oamenii sa se teama, sa nu mai aiba incredere in autoritati. Federatia Rusa nu apreciaza sansa pe care Republica Moldova o are acum de a se dezvolta, de a se apropia de Uniunea Europeana, de a se moderniza, toate aceste lucruri nu sunt pe placul Federatiei Ruse. Aceste declaratii exprima insasi deriva Federatiei Ruse, pentru ca vedem in Ucraina pierde acest razboi, pierde militari, pierde economic, pentru ca sanctiunile europene incepe sa dea roade”, a spus europarlamentarul. 

Totodata, Siegfried Muresan mentioneaza ca acum, in primul rand, oamenii nu trebuie sa se sperie, sa isi pastreze calmul, pentru ca rusii anume asta isi doresc, sa fim speriati. 

„Daca in prima etapa suntem speriati, in a doua etapa ei se vor juca cu sperieturile noastre, cu temerile noastre, ne vor maipula si ne vor indrepta catre politicieni extremisti, populisti, care nu fac bine tarii. Oamenii trebuie fie calmi, sa se informeze, trebuie sa asculte la ceea ce spun autoritatile”, a adaugat Muresan.

Acum o saptamana, presedintele Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici.

A doua zi, ministerul de Externe rus a sustinut ca afirmatiile presedintei Maia Sandu sunt nefondate si au ca scop sa atraga Moldova intr-o confruntare dura cu Rusia. Mai mult decat atat, acestia a adaugat ca informatiile aparute fac parte din obiectivul Kievului, pentru a atrage Chisinaul intr-o confruntare dura cu Rusia, de a distrage atentia de la problemele interne.

Pe 17 februarie, purtatorul de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, in cadrul conferintei sale saptamanale, a acuzat autoritatile Republicii Moldova de „marginalizarea persoanelor vorbitoare de limba rusa”, iar pe 18 februarie, aceasta a mentionat ca este putin probabil ca Rusia sa isi schimbe politica fata de Republica Moldova si ramane deschisa la dezvoltarea unui dialog constructiv.

Astazi, insa, secretarul de presa al presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Peskov, a anuntat ca relatiile cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuala, dupa declaratiile autoritatilor de la noi din tara. Mai mult decat atat, Peskov indeamna Moldova sa fie prudenta la actiunile si deciziile luate, deoarece Federatia Rusa este atarnata serios de situatia de mentinere a pacii din regiunea transnistreana.

Articole din aceeasi categorie