25.04.2023
Rusia ar putea folosi alegerile din Gagauzia in incercarea de a-si intari influenta asupra acestei regiuni. Scrutinul din autonomia gagauza, dar si viziunile candidatilor - discutate la InPROfunzime - VIDEO

Federatia Rusa ar putea folosi alegerile din Gagauzia in incercarea de a-si intari influenta asupra acestei regiuni. Asta au declarat aseara la In Profunzime expertii Valeriu Pasa si Vladislav Kulminski, subliniind ca Moscova ar putea sa insufle anumite idei separtiste pentru a destabiliza situatia in zona. Acest lucru este periculos pentru securitatea Republicii Moldova, afirma expertii care au analizat campania electorala, viziunile candidatilor si orientarile geopolitice ale acestora, majoritatea indreptate spre Rusia.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „8 candidati -  haideti sa vedem cine sunt acesti candidati si ce s-ar intampla in cazul in care ar castiga sau cine are cele mai mari sanse pana la urma? Evghenia Gutul, cine este doamna Gutul?”

Vladislav KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „Este o persoana care este foarte putin cunoscuta in regiunea gagauza.  Eu cred ca acest candidat ar fi cel mai periculos pentru Chisinau, din punct de vedere al relatiilor institutionale dintre Chisinau si UTA Gagauzia pentru ca in primul rand este un candidat care nu prea cunoaste pe ce planeta se afla, este prea neexperimentat si probabil va fi foarte si foarte dur in relatia cu Chisinaul. Desigur ca nu va fi dur din vointa proprie, dar din cauza faptului ca si Partidul Sor, si Federatia Rusa, vor vrea sa foloseasca Autonomia Gagauza pentru a crea probleme si dificultati pentru Chisinau si sa submineze, daca doriti, Guvernul ales in mod democratic din Chisinau.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Eventualitatea in care aceasta Gutul, care habar nu are pe ce lume traieste si ce ar urma sa faca, dar in realitate Ilan Sor va controla Autonomia Gagauza, ne putem astepta la provocari mult mai seriose in adresa securitatii. Cat de corecta este insasi participarea acestora in alegeri, eu cred ca daca CEC-ul local ar verifica corect toate cheltuielile, ei deja ar fi fost exclusi din alegeri.  Ce se intampla astazi in Autonomia Gagauza este probabil nemaivazut, cred ca ce mai ascumpa campanie per cap de locuitor pe care a vazut-o Republica Moldova.”

Vladislav KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „Sunt foarte multi bani investiti.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De unde acesti bani, cat e de trasparent?”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Pai, buna intrebare, intrebare catre autoritati, intrebare catre UTA Gagauzia, pentru ca din punctul meu de vedere acolo sunt cazuri vadite de nedeclarare a cheltuielilor pentru aceleasi concerte, elementar aceasta campanie electorala facuta de aceste staruri, artisti din Rusia, nimic raportat, publicitate pe internet care se face si nu stiu daca se declara totul. La nivel de publicitate online, cred ca toti candidatii impreuna nu au cheltuit atat. Ei raporteaza si sume impunatoare, chiar oficial cheltuite. Dupa primele doua saptamani, candidata Gutul a cheltuit singura mult mai multi bani decat restul candidatilor impreuna si sta vorbim doar despre cheltuielile oficiale.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Candidatul independent Grigorii Uzun, sustinut de PSRM.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Eu nu cred ca el este mult departe de aceasta Gutul. Dumnealui, la fel, nu este un politician independent. El face politica pe banii tatalui sau care este om de afaceri in Federatia Rusa, iar sa fii astazi in starea regimului din Federatia Rusa, om de afaceri in Rusia, inseamna sa fii extrem de vulnerabil.”

 Analistii sustin ca sunt si alti candidati dependenti de cercuri de influenta din Federatia Rusa.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Este si un alt candidat numit Petrov care in general este conectat la cercuruile de crima organizata din Republica Moldova care sunt puternic legate cu cele din Federatia Rusa si influentate puternic de serviciile speciale pentru ca nu sunt chiar de capul lor.”

Potrivit expertilor, acesti trei candidati au cele mai active si scumpe campanii electorale.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Impresia mea este ca Rusia sau diferite cercuri din Federatia Rusa concureaza intr-un fel intre ele pentru cine va castiga avand siguranta ca oricum cineva de-al lor.”

Ceilalti candidati sunt mai cunoscuti in regiune si cu experienta.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Fiecare dintre ei a candidat cel putin de doua ori la aceste alegeri, domnul Cernev, domnul Cimpoies, domnul Dudoglo, domnul Formuzal a si fost in repetate randuri, doua mandate daca nu gresesc in fruntea  autonomiei, domnul Croitor care a fost el si candidat si bascan.”

Vladislav KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „Aceste alegeri vor fi cele mai imprevizibile alegeri in toata istoria alegerilor din regiune, din Autonomia Gagauza, pentru ca sunt foarte si foarte multe necunoscute si niciunul dintre candidati nu are un avantaj clar vizavi de alti candidati, de aceasta data.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Federatia Rusa ar putea sa faca uz de aceste alegeri si in genere sa incerce sa-si intareasca influienta asupra politicului si administratiei din Autonomia Gagauza. Or, daca asta se intampla este un lucru periculos pentru Republica Moldova. Federatia Rusa ar putea sa incerce sa resuscite tot felul de sentimente separatiste sau sa destabilizeze sistuatia in acea zona, sa se foloseasca de viziunile eminamente mai pro-ruse ale locuitorilor de acolo.”

Alegerile bascanului Autonomiei Gagauze vor avea loc pe data de 30 aprilie.

Articole din aceeasi categorie