01.08.2020
Romanilor din Moldova li se recomanda votul prin corespondenta la alegerile parlamentare din Romania

Ambasada Romaniei in Republica Moldova recomanda alegatorilor romani din Republica Moldova inscrierea ca alegator prin corespondenta la alegerile planificate in aceasta toamna pentru Camera Deputatilor si Senatul Parlamentului Romaniei. Recomandarea vine in contextul incertitudinilor legate de durata si efectele pandemiei COVID-19, scrie ipn.md

Potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei Romaniei, prin inscrierea si votarea prin corespondenta, „alegeti sa va protejati, atat personal cat si pe ceilalti, si sa eliminati orice risc de infectare”.

Persoanele care doresc sa-si exercite dreptul de vot prin corespondenta sau pentru a vota la o sectie de votare in strainatate, in cadrul alegerilor parlamentare 2020 din Romania, se pot inregistra pe platforma www.votstrainatate.ro, gestionata de Autoritatea Electorala Permanenta.

Pentru inregistrarea ca alegator prin corespondenta cetatenii romani aflati temporar in Republica Moldova trebuie sa anexeze: copia scanata a actului de identitate, care sa fie valabil in ziua completarii formularului si o copie scanata sau o fotografie a documentului care dovedeste dreptul de sedere in Republica Moldova, eliberat de autoritatile locale – permis de sedere temporara.

Cetatenii romani detinatori si a cetateniei Republicii Moldova trebuie sa anexeze copia scanata a actului de identitate, care sa fie valabil in ziua completarii formularului si o copie scanata sau fotografie dupa un document de identitate eliberat de autoritatile Republicii Moldova.

Cererile pentru votul prin corespondenta pot fi trimise pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale. Urmeaza ca data exacta a organizarii scrutinului sa fie decisa de autoritatile din Romania in perioada urmatoare. Pentru informatii suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispozitie o sectiune speciala: http://www.mae.ro/node/52162.

Articole din aceeasi categorie