26.09.2019
Robu intreaba CC daca un deputat poate fi arestat pentru altceva decat ceea ce a incuviintat Parlamentul - ZdG.md
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus miercuri, 25 septembrie, o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), solicitand interpretarea art. 70, alin. (3) din Constitutia Republicii Moldova. Mai exact, acesta le cere judecatorilor sa precizeze daca „poate fi un deputat retinut, arestat, perchezitionat sau trimis in judecata, in cadrul procesului penal, daca incuviintarea Parlamentului a avut drept obiect un capat de acuzare, iar ulterior au fost administrate probe care stau la baza si altor capete de acuzare in materie penala”, scrie ZdG.md

Seful Procuraturii Generale mentioneaza ca sesizarea a fost depusa pentru a evita situatiile in care lipsa unei certitudini de interpretare ar putea constitui temei de eschivare a unor persoane de la raspundere penala pentru comiterea unor fapte cu grad avansat de pericol social.

„Ramane neclara si incerta situatia in care Parlamentul a acceptat efectuarea actiunilor procesuale si transmiterea cauzei penale in judecata in privinta unui deputat, dar in cadrul urmaririi penale au fost administrate probe care indica la comiterea si altor infractiuni de catre deputatul in cauza. La concret, interpretarea urmeaza sa aiba ca obiect faptul daca mai este necesara incuviintarea Parlamentului pentru fiecare capat de acuzare in materie penala sau este suficienta incuviintarea acordata initial. (…) Odata cu avansarea investigatiilor, adica efectuarea completa si obiectiva, sub toate aspectele a urmaririi penale, se pot constata noi fapte infractionale si, pe cale de consecinta, in mod obligatoriu urmeaza a fi completata invinuirea adusa”, argumenteaza autorul sesizarii.

Conform art. 71, alin. (3) din Constitutia Republicii Moldova, „deputatul nu poate fi retinut, arestat, perchezitionat, cu exceptia cazurilor de infractiune flagranta, sau trimis in judecata fara incuviintarea Parlamentului, dupa ascultarea sa”.

Saptamana trecuta, Parlamentul a incuviintat ridicarea imunitatii deputatilor Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vladimir Cebotari si Petru Jardan.

Articole din aceeasi categorie