27.02.2023
Rezolvarea problemei transnistrene adusa „in plic” sau Republica Moldova poate gasi o solutie? Ce spune istoricul Armand Gosu despre oportunitatile unui dialog

Republica Moldova va trebui sa elaboreze un plan bine gandit si sa reia discutiile cu partea transnistreana. Sunt doua solutii pe care le-a mentionat istoricul Armand Gosu, in cadrul emisiunii IN Profunzime, pentru rezolvarea problemei transnistrene.

„E important ca Republica Moldova sa aiba o voce. In ultimul an, Republica Moldova a fost pusa pe harta mentala a ministrilor externi, a cabinetelor celor mai importante tari, Republica Moldova trebuie sa-si creioneze un draft. Problema este ca ea evita sa faca acest exercitiu intelectual”,a spus Gosu.

In opinia lui, in prima etapa o discutie trebuie purtata in planul intern, si anume cu toata clasa politica a Republicii Moldova pentru a stabili clar oportunitatile dialogului moldo-transnistrean.

„Trebuie o discutie la nivelul elitei moldovenesti, inclusiv cu fostul presedinte Igor Dodon. Nu toti sunt nebuni la socialisti, ei inteleg ca sansele Rusiei de a castiga acest razboi scad, si ei daca vor sa supravietuiasca politic, trebuie sa invete sa se descurce, sa taie cordonul ombilical care ii leaga de Moscova”, a adaugat Armand Grosu.

In cea de-a doua etapa, istoricul Armand Grosu propune o discutie intre Chisinau si Tiraspol. 

„Oricum, ar fi pacat ca Republica Moldova sa stea in bataia vanturilor si sa decida altii pentru ea, si ea sa nu aiba nici un cuvant de spus. Nu va fi placut pentru guvernantii actuali sau viitori de la Chisinau sa primeasca in plic mutarea pe Transnistria. Mutarea pe Transnistria ar putea sa introduca lor daune politice. Ei trebuie sa isi imagineze un scenariu si sa incerce sa contacteze pe cei din Transinistria. Sa creioneze anumite solutii, care sa fie agreate si de catre Tiraspol. Este o oportunitate uriasa, care nu trebuie ratata”, a concins istoricul specializat in spatiul ex-sovietic.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie