15.04.2021
Replici intre Vasile Bolea si Igor Grosu, privind decizia CC: "-Si-au facut de cap. -Mai mult vorbesc emotiile la colegii de la PSRM"

Socialistii spun ca decizia Curtii Constitutionale de a da unda verde pentru dizolvarea Parlamentului este una neasteptata. Asta in timp ce membrii PAS o saluta si ii roaga pe cei de la PSRM ca nu atace Inalta Curte. Vasile Bolea de la PSRM si Igor Grosu de la PAS si-au dat replici la emisiunea In PROfunzime cu Lorena Bogza privind decizia anuntata astazi la Curtea Constitutionala. 

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Am urmarit sedinta si argumentele Curtii, salutam decizia. Argumentele noastre au fost acceptate de Inalta Curte. Este o decizie pe care au asteptat-o multi cetateni ai RM. Acum, cei care cautau argumente ca nu este posibil de dizolvat Parlamentul in scurt timp o sa se resemneze si o sa asteptam cu totii momentul cand va fi emis decretul si data alegerilor."

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Noi credeam ca nu vor fi acceptate argumentele presedintelui tarii. Este o decizie contradictorie a deciziei anterioare a CC. Nu stiu cand am mai vazut ca 2 din 5 membri CC sa aiba opinii separate dezidente. Au fost in contradictie cu cei trei, impotriva acelei decizii, acelui aviz care a fost dat de CC. Aici eu sincer sa va spun, parerea mea e ca prin acest aviz CC a pus cruce pe acea jurisprudenta aterioara, a sfidat acele recomandari ale Comisiei de la Venetia. S-a vazut acea ruptura in unitatea Curtii. Eu o sa vorbesc despre cei trei judecatori care au dat aviz deciziei de astazi. Ceea ce au facut ei astazi nu se deosebeste de acele hotarari care le-a dat CC lui Plahotniuc pe 8 iunie, cand in Parlamentul RM era constituita majoritatea parlamentara, care alegea si Guvernul. Si-au facut de cap." 

Igor GROSU, DEPUTAT PAS:"Mai mult vorbesc emotiile la colegii de la PSRM. O sa treaca o zi doua, o sa se resemneze, o sa se pregateasca pentru campania electorala. Trebuie sa ia act de decizia Curtii, nu vor sa o salute, treaba lor. Ne pregatim de campania electorala, rugam respectuos sa nu atace Curtea, mergem inainte la alegator."

Intrebat daca PSRM va ataca decizia CC, Vasile Bolea nu a putut sa raspunda si a spus ca viata nu se termina astazi, dupa decizia Curtii Constitutionale.

Astazi, Curtea Constitutionala a dat unda verde pentru dizolvarea Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate. Magistratii au costatat ca imposibilitatea formarii Guvernului din doua incercari este o circumstanta care justifica acest lucru. Igor Dodon a rectionat imediat si a declarat ca nu recunoaste decizia Curtii.

Asadar, Curtea Constitutionala a admis sesizarea depusa de Maia Sandu si a permis ca actualul legislativ sa fie dizolvat. Totusi, au existat si doua opinii separate, a judecatorului Serghei Turcan, dar si a fostului socialist, Vladimir Turcan.

La sedinta de astazi sefa statului a venit sa-si prezinte singura punctul de vedere, prezentand cronologic felul in care s-au derulat evenimentele din ultimele trei luni. Iar reprezentantii Parlamentului au solicitat Curtii sa respinga sesizarea Maiei Sandu si sa o declare drept neintemeiata. 

La un moment dat acestia au cerut ca judecatorul Nicolae Rosca sa fie recuzat, pe motiv ca ar fi fost avocatul Maiei Sandu in trecut, presedintele CC a refuzat cererea, precizand ca acestia nu au facut-o la timp. Acum, sefa statului poate semna un decret de dizolvare a Parlamentuui, dar potrivit legii, Parlamentul nu va putea fi dizolvat pana la expirarea starii de urgenta.

Citeste si :  Cum a avut loc sedinta la Curtea Constitutionala, unde s-a decis ca Parlamentul va fi dizolvat. Cele mai importante declaratii - VIDEO
Articole din aceeasi categorie