11.02.2020
Reforma pensiilor: Guvernul Chicu „atenteaza” la pensiile de lux ale judecatorilor si procurorilor - Mold-street.com
O initiativa a Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale (MSMPS) prevede modificarea legislatiei privind pensiile, astfel incat sa fie eliminate o serie de prevederi ce ofera judecatorilor si procurorilor pensii de lux, scrie Mold-street.com

Astfel se propune modificarea articolului 32 din Legea cu privire la statutul judecatorului, ca sa fie exclusa posibilitatea recalcularii pensiilor tinandu-se cont de marimea salariului lunar al judecatorului in exercitiu. 

Se schimba modul de indexare a pensiilor judecatorilor si procurorilor

Respectiv din alineatul (1) din art 32, se exclude propozitia „Pensia judecatorului se recalculeaza tinindu-se cont de marimea salariului lunar al judecatorului in exercitiu” si se completeaza cu un nou alineat (11) cu urmatorul cuprins: „(11) Pensiile stabilite conform prezentei legi se indexeaza in conditiile art. 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.”

Acelasi model se va aplica si in cazul procurorilor, aici fiind propusa modificarea articolului 13, alineatul (1) din Legea privind sistemul public de pensii, care va avea urmatorul cuprins: "(1) Pensiile se indexeaza in fiecare an, la 1 aprilie si la 1 octombrie. La 1 aprilie coeficientul de indexare constituie inflatia inregistrata in ultimul semestru al anului precedent anului indexarii. La 1 octombrie, coeficientul de indexare constituie inflatia inregistrata in primul semestru al anului in curs.”

Totodata articolul 33 din din Legea privind sistemul public de pensii se completeaza cu alineatul (6) cu urmatorul cuprins: "(6) Pensiile pentru vechime in munca ca procuror aflate in plata si stabilite pina la data de 01.01.2018 nu se recalculeaza reiesind din majorarea generala a salariului procurorului in exercitiu.”

Mentionam ca daca un judecator la Curtea Suprema de Justitie primeste acum un salariu de 30.000 de lei pe luna, judecatorii care au lucrat in trecut la CSJ si sunt la pensie, dar au prmit salarii de 10.000 de lei, au dreptul la o pensie de cel putin 80% din salariul de functie actual, nu cel din trecut. adica de peste 24.000 de lei, nu de 8.000 de lei.

O continuare a reformei pensiilor?

Potrivit Ministerului Sanatatii scopul acestui proiect consta "in excluderea posibilitatii de a recalcula pensiile procurorilor si judecatorilor tinandu-se cont de marimea salariului lunar al procurorului si al judecatorului in exercitiu", dar si "in vederea respectarii principiilor care stau la baza sistemului public de pensii - principiul echitatii si contributivitatii".

Autorii sugereaza ca aceasta actiune face parte din reforma sistemului de pensionare, demarate in anul 2017 a carei scop a constituit si "excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea conditiilor si a modului de calcul al pensiilor de asigurari sociale pentru unele categorii de cetateni (deputati, membri de Guvern, alesi locali, procurori, functionari publici)".

Cum procurorii au obtinut majorarea pensiilor

Datele Ministerului sanatatii, muncii si protectiei sociale releva ca in anul 2020 pensia medie a judecatorilor va creste cu 10,5% si va ajunge la nivelul de 21.032 lei pe luna, cu circa 2.000 de lei mai mult decat cea din anul 2019 si de 11 ori mai mare decat pensia medie de varsta din Republica Moldova.

Se prevede ca si pensia procurorllor va creste semnificativ si va ajunge in acest an la circa 17.500 lei pe luna, de doua ori si ceva mai mult fata de nivelul din anul 2017.

Cresterea atat de spectaculoasa a pensiilor pentru procurori, incepand cu 2018, era explicata anterior de Casa Nationala de Asigurari Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, "conform deciziilor definitive si irevocabile ale instantei de judecata privind recalcularea si achitarea pensiilor pentru vechime in munca, reiesind din salariul mediu lunar achitat procurorului in exercitiul functiei, tinind cont de toate majorarile, incepind cu 5 aprilie 2013 in temeiul Legii privind salarizarea judecatorilor si procurorilor nr.328/2013". 

Majoritatea pensionarilor de lux sunt fosti judecatori si procurori 

Date CNAS, publicate anul trecut, de deputatul Iurie Renita, aratau ca pe 1 august 2019, in Republica Moldova erau 353 de beneficiari de pensii mai mari de 20.000 de lei, iar patru aveau pensii mai mari de 100.000 lei pe luna.

Cei mai multi pensionari de lux, circa 68%, sunt din randul judecatorilor si procurorilor. E adevarat ca pensiile lor nu ajung inca la 100.000 de lei pe luna. Astfel 141 de judecatori si 87 de procurori primeau la acel moment pensii intre 20.000 si 30.000 de lei pe luna, iar 11 judecatori aveau pensie lunara intre 30.000 si 40.000 de lei.

Impactul reformei pensiilor

Amintim ca Guvernul Filip a initiat in anul 2017 o reforma a sistemului de pensionare si sustinea ca aceasta ar fi una de succes, care ar fi dus la majorarea semnificativa a marimii pensiilor pentru beneficiari.

Din datele Ministerului sanatatii, insa rezultatele nu par atat de spectaculoase. De exemplu indicatorul - rata de inlocuire a salariului mediu pe economie cu pensia medie pentru limita de varsta era de circa 25,8% in anul 2016.

CITESTE INTEGRAL PE MOLD-STREET.COM

Articole din aceeasi categorie