21.03.2022
Reactia lui Igor Grosu dupa ce APCE a recunoscut Transnistria drept zona de ocupatie rusa: "A fost o reiterare a lucrurilor care au fost spune de-a lungul timpului"

Intrebat despre faptul ca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a recunoscut Transnistria drept zona de ocupatie rusa, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a declarat ca aceasta decizie a fost luata in urma conflictului din Ucraina. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI RM: "Votul de la APCE a vizat in primul rand situatia din Ucraina si toata atentia trebuie sa fie concentrata acolo. A existat acel amendament din partea colegilor din Romania care a vizat Republica Moldova. In fond, a fost o reiterare a lucrurilor care au fost spune de-a lungul timpului."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Asta ajuta Republica Moldova sau creaza o problema?"

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI RM: "Eu cred ca Republica Moldova a revenit in atentia comunitatii internationale si asta este bine, pentru ca dupa declansarea invaziei in Ucraina, cred eu ca insasi sistemul de securitate la nivel european, la nivel international o sa suporte schimbari. La ce sistem de garantii va ajunge Ucraina in cadrul negocierilor cu Rusia, va fi si un indicator in cazul Republicii Moldova, sigur ca cazurile sunt incomparabile."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Acest amendament a fost consultat cu Chisinaul sau autoritatile au fost luate in surprindere?"

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI RM:"Discutii au fost la nivel de colegi. Ele au venit pe ultima suta de metri si nu a fost timp pentru consultari."

Despre declaratiile Kremlinului, care a considerat inacceptabil amendamentul aplicat de APCE si sustine ca Rusia este pregatita sa discute cu Republica Moldova despre reglementarea transnistreana, Igor Grosu a tinut sa mentioneze ca tara noastra este gata sa discute aceasta problema, pornind de la interesele tarii noastre.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI RM: "Si noi suntem pregatitit sa discutam despre reglementarea transnistreana, pornind de la interesul Republicii Moldova: stat independent, integritate teritoriala. Trupe straine nu trebuie sa existe pe teritoriul nostru. Munitii nu trebuie sa existe. Noi am reusit sa pastram acest calm in societate. Facem destule gesturi pentru a ajuta cetatenii nostri din stanga Nistrului. Acum ei fac importuri pe toata Uniunea Europeana si combustibil cumpara din Romania, nu exista nici un impediment de traversare a hotarului administrativ, dar e nevoie ca toata solutia sa aiba la baza ceea ce am spus anterior."

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat in sedinta de ieri un amendament, care prevede recunoasterea oficiala a regiunii transnistrene drept zona de ocupatie rusa si actul de agresiune militara a Rusiei impotriva Republicii Moldova in anul 1992. Tot ieri, APCE a votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul European. Inainte de aceasta decizie, insa Kremlinul a transmis o scrisoare oficiala prin care anunta ca se retrage din componenta Consiliului.

Ulterior Kremlinul a venit cu o reactie, spunand ca declaratia prin care APCE a recunoscut oficial regiunea transnistreana a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federatia Rusa, este inacceptabila si nu corespunde realitatii. Reprezentantii ministerului rus de externe sau spus ca Moscova este gata sa discute cu Republica Moldova despre reglementarea situatiei din Transnistria, insa cred ar fi prea devreme sa ia in calcul retragerea trupelor ruse din stanga Nistrului.

Articole din aceeasi categorie