19.08.2019
Reactia Angelei Merkel la vestea unui BREXIT DUR pe 31 octombrie
Berlinul este pregatit pentru un eventual Brexit dezordonat, a declarat cancelarul german Angela Merkel duminica, cu trei zile inaintea unei intalniri cu premierul britanic Boris Johnson.

Acesta sustine o retragere a Regatului Unit din UE fara acord la 31 octombrie daca blocul comunitar nu accepta renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May, dar respins de legislativul britanic.

″Suntem bucurosi pentru fiecare vizita, astfel ca trebuie sa vorbim, trebuie sa gasim solutii″⁣, a spus Merkel, potrivit Reuters, intr-o discutie panel desfasurata la sediul guvernului german.

″Suntem pregatiti pentru orice rezultat, putem spune acest lucru, chiar daca nu ajungem la un acord. Dar in orice caz voi face un efort pentru a gasi solutii - pana in ultima zi de negociere″⁣, a asigurat ea.

″Cred ca este intotdeauna mai buna o iesire cu un acord decat fara. Dar daca acest lucru nu este posibil, vom fi pregatiti si pentru situatia alternativa″⁣, a indicat Merkel.

Potrivit publicatiei The Sunday Telegraph, Boris Johnson ar urma sa sustina in discutia cu cancelarul german ca parlamentul britanic nu va putea sa impiedice un Brexit fara acord.

Partidul Conservator al lui Johnson este divizat intre parlamentarii care doresc o ruptura clara de UE si cei care doresc un acord privind Brexitul care sa mentina relatii cat mai apropiate cu blocul comunitar. Acestia din urma ar putea vota o motiune de cenzura impotriva noului premier, alaturi de opozitia laburista si de liberal-democrati. Partidul Conservator si aliatul sau nord-irlandez DUP au in prezent o majoritate de un singur vot in Camera Comunelor. Insa premierul ar putea decide convocarea unor alegeri anticipate abia dupa 31 octombrie.

Boris Johnson a afirmat in mod repetat ca nu va accepta nicio noua amanare a iesirii din UE dincolo de data de 31 octombrie, indiferent daca blocul comunitar va accepta sau nu revizuirea acordului privind Brexitul convenit cu fostul premier Theresa May, dar respins de trei ori de Camera Comunelor, ceea ce a condus la amanarea succesiva a datei Brexitului.

Articole din aceeasi categorie