21.06.2024
Războiul informațional dus de Rusia în țara noastră pune în pericol securitatea statului, iar asta ar trebui să pună în gardă autoritățile de la Chișinău. O spun analiștii Vadim Pistrinciuc și Andrei Curăraru - VIDEO

Avertismentele repetate ale Statelor Unite despre interferențele Rusiei în procesul electoral din această toamnă ar trebui să pună în gardă autoritățile de la Chișinău. Analiștii spun că după mesajele alarmante ale partenerilor externi, Consiliul Suprem de Securitate ar fi trebuit să se convoace pentru a analiza riscurile, dar și pentru a stabili un plan de intervenție și de combatere a acestora. Asta au declarat aseară la emisiunea În Profunzime experții Vadim Pistrinciuc de la Institutul pentru Inițiative Strategice și Andrei Curăraru, de la Watchdog. Potrivit lor, războiul informațional dus de Rusia în țara noastră pune în pericol securitatea statului.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Avertismentele Statelor Unite despre interferențele Rusiei în procesul electoral din această toamnă. Ne referim atât la perioada de dinainte de campanie, din perioada campaniei și chiar ziua alegerilor. Sunt avertismente repetate, ce înseamnă asta?”

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „O coordonare la așa un nivel între serviciile secrete ale trei state, care au schimbat informații, ulterior între diplomațiile acestor state, repetarea acestor avertisment vorbește despre gravitatea situației. Repetarea lor poate fi legată de mai mulți factori, în primul rând vedem o reacție destul de anemică a Republicii Moldova, cred că cel puțin convocarea Consiliului Suprem de securitate ar fi fost necesară pentru că vorbim despre niște avertismente destul de clare, cu nume, cu organizații care participă în campaniile de dezinformare.”

Andrei Curăraru spune că avertismentele partenerilor externi trebuie să fie luate în serios, iar reacția autorităților trebuie să fie mai dură.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Se vorbea despre Ilan Șor, care ar fi ajutat de compania ARTI, una dintre cele mai mari mijloace de propagandă externă a Federației Ruse știind că ARTI a fost foarte eficient în Serbia, în cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, deja se demonstrează că au avut situații chiar cu partidele de extremă dreapta care sunt în creștere pe continentul European. Este foarte clar că această informației a fost transmisă mult mai larg, mai întâi pe canalele secrete.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Domnule Pistrinciuc reacția autorităților este una adecvată, este cea pe care ar trebui să o primim cu toții sau ar trebui să fie altfel?

Vadim PISTRINCIUC, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „La noi în țară, în genere, tot ar trebui să fie altfel, dar este așa cum este. Trebuie să ne uităm un pic mai în detalii, nu trebuie să generalizăm. Eu văd poliția de frontieră cu poliția obișnuită, IGP, ei capturează persoane, care nemijlocit fac această contrabandă cu valută, alte persoane care împart, gestionează. Se confiscă săptămânal 300, un milion. Noi observăm că lucrurile astea vin și vin, în ultimul an tot mai mult și mai mult. Arestări se produc, dar din partea justiției, în instanțe decizii nu avem.”

Vadim Pistrinciuc atrage atenția că această situație în care fluxul de bani, care vine în Republica Moldova pentru a corupe alegători sau pentru a crea destabilizări și campanii de dezinformare, s-a intensificat de la începutul anului trecut.

Vadim PISTRINCIUC, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „Intensitatea intoxicării informaționale, a războiului informațional este enormă. Unde nu deschizi sub formă de reclamă, sub formă de oameni care au fost angajați, plătiți. Sumele de bani sunt într-adevăr foarte mari, pentru dimensiunile Republicii Moldova sunt extrem de mari, nu sunt comparabile. Eu de exemplu, am fost și în politică, nu am văzut așa intensități de campanii online, să fie peste tot, și astea sunt chestii destul de costisitoare, mai ales că ele rulează 24 de ore, în permanență deja mai bine de un an de zile. Se penetrează sistemul informațional al Republicii Moldova, sunt cumpărați oameni cu hurta, din online, din tik tok, influienceri.” 

Cel mai grav este că se încearcă distrugerea sistemului electoral, atenționează analiștii.

Vadim PISTRINCIUC, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: „Nu-i o situație că se corupe doar ca să câștige cineva, se distruge întreg sistem de organizare de stat și sistemul democratic. Deci, principala țintă a acestor bani, este ca oamenii să nu mai aibă încredere în alegeri. Se detirnează, se distorsionează, completamente sistemul electoral și asta este un pericol foarte mare, e un pericol social.” 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Care este soluția, ce avem de făcut?”Soluția, într-adevăr e să avem niște verdicte, să fie clar că asta este o îndeletnicire ilegală și ea se pedepsește. Eu înțeleg și supărările din justiție, dar trebuie să se ridice la nivelul unor oameni de stat inclusiv și justițiarii și să ne demonstreze tuturor societății, că uite în materie de securitate națională, în materie de niște procese sociale de importanșă majoră pentru țară este posibil să dai niște verdicte mai mari. ”

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Faptele sunt foarte grave și trebuie să avem măsuri operative, atât pe linia Serviciilor Speciale din Republica Moldova, atât a poliției cât și a SIS-ului, dar și pe linia jusțiției, care din păcate trenează.”

Săptămâna trecută, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au avertizat Republica Moldova despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Într-o declarație comună, se menționează că aceste tentative presupun proteste, dar și răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie