22.04.2021
PSRM si PAS ar fi convenit pentru data alegerilor parlamentare anticipate. Ce nu a mers. Declaratiile lui Igor Grosu si Grigore Novac, la InPROfunzime

Intrebat daca astazi PSRM isi doreste alegeri parlamentare anticipate si pentru ce data, deputatul Grigore Novac spune ca socialistii vor ca scrutinul sa aiba loc atunci cand jumatate din populatia RM va fi vaccinata impotriva coronavirusului, iar asta ar putea fi si in august. Deputatul PAS, Igor Grosu, spune ca partidul pe care il conduce isi doreste alegerile la mijlocul verii, iar bani pentru acest scrutin sunt in buget. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime. 

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: "Evident ca noi ne dorim anticipate, doar ca nu cu orice scop si pret. Noi trebuie sa asiguram securitatea cetatenilor si procesului electoral. Noi trebuie sa avem cel putin jumatate din cetatenii RM vaccinati anti-Covid. Iata vedem ca pe diferite platforme vine tot mai mult vaccin in Republica Moldova. Procesul de vaccinare deja a inceput. Ele pot avea loc si in luna august, cand si-o doresc ei."

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Noi eram la un moment dat la un punct de a conveni, oscila intre sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, una din duminici, ca la un moment dat sa n-i se spuna o luna din toamna. Si aici discutiile s-au oprit, noi continuam sa insistam pentru mijlocul verii, sfarsitul lui iulie. 

In primul rand ceea ce tine de rationamentele pandemiei si analizele OMS, care arata ca in iulie va fi o descrestere la nivel global privind cazurile de coronavirus. In al doilea rand tine de dorinta noastra de a accede resursele de finantare. In septembrie trebuie sa fim la masa negocierilor cu FMI."

Intrebati daca s-au gasit bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, deputatul PAS Igor Grosu spune ca bani sunt, iar scrutinul este inevitabil.

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Bani sunt si noi, ca oameni politici, va trebui sa facem tot posibil pentru a-i descuraja pe cei care vor incerca sa creeze impedimente pentru alocarea banilor. Bani sunt si trebuie de creat conditii pentru a-i gestiona."

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: "Noi permanent am solicitat dialog si suntem convinsi ca doar prin dialog putem depasi criza politica. Am fost in coalitie cu cei de la PAS si am demonstrat ca daca ne unim eforturile, noi putem face lucruri frumoase, dar atunci cand se triseaza, asa cum a facut Maia Sandu, tine de factorul ca cei din PAS nu au ajuns la cea maturitate politica."

Igor GROSU, DEPUTAT PAS: "Relatiile dintre noi si PSRM au avut temperatura diferita, de la foarte fierbinte la foarte rece. Am avut suficiente motive sa blocam discutiile, dar in tot acest timp, discutiile nu au contenit. Si azi am facut un schimb de opinii, a vizam agenda de azi a Parlamentului. Trebuie sa remarcam ca azi a fost o zi foarte calma, probabil e o zi inainte de furtuna. Am discutat ca trebuie sa discutam despre data alegerilor. Am avut un schimb de opinie, supararile sunt suparari, dar am tinut pozitia si am mers mai departe. Sunt 2 scanarii, unul care o sa duca la cresterea temperaturii in societate si acest conflict politic o sa iasa din institutii si o sa se duca in strada, fie ca noi gestionam ca oameni politici aceasta situatie. "

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: "Noi suntem pe pozitia noastra, ca ne dorim depasirea crizei politice, normal ar fi ca noi sa avem o conlucrare sanatoasa. In iunie 2019 era o conlucrare stransa si in acea perioada, am putut rezolva anumite probleme. Erau unele divirgente, insa, prin dialog reuseam sa rezolvam problemele cetatenilor. Acum avem aceasta confruntare si noi intelegem ca nu duce la nimic bun."

Articole din aceeasi categorie