23.08.2020
Protest imens in Minsk: Zeci de mii de persoane manifesteaza impotriva presedintelui Lukasenko - VIDEO

Zeci de mii de persoane protesteaza duminica la Minsk pentru a denunta realegerea presedintelui Alexandr Lukasenko, care se confrunta de doua saptamani cu o imensa miscare de protest, potrivit ziaristilor AFP. Opozitia spune ca in piata Independentei sunt peste 100.000 de oameni.

Cu drapele alb si rosu, multimea de oameni s-a adunat in piata Independentei si pe strazile din jur, strigand "Libertate!".

Presa si conturile de mesagerie Telegram legate de opozitie evoca peste 100.000 de oameni in capitala belarusa, pentru a doua duminica consecutiv.

Oamenii denunta realegerea considerata frauduloasa a lui Lukasenko, in 9 august, precum si represiunea brutala a protestelor care au urmat.

"Daca au castigat intr-adevar alegerile (cu 80% din voturi) atunci pentru ce atat de multi oameni sunt in strada impotriva lui?", se intreaba Evgheni, un manifestant de 18 ani.

Lukasenko vrea "sa traim cu totii ca inainte. Dar nu va mai fi niciodata ca inainte", spune la randul sau Nikita, 28 de ani.

Canalele Telegram apropiate de opozitie au semnalata proteste in mai multe orase.

Saptamana trecuta, la Minsk, peste 100.000 de oameni s-au adunat pentru a cere plecarea lui Lukasenko, care, in 26 de ani de putere, nu s-a confruntat niciodata cu o astfel de miscare de protest, atat ca numar cat si ca durata.

Presedintele belarus, care conduce tara cu o mana de fier, a exclus sa renunte la putere, asa cum a cerut principala sa adversara la alegerile din 9 august, Svetlana Tihanovskaia.

Dupa alegeri, aceasta a fugit in Lituania.

Articole din aceeasi categorie